Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:02:59

Ιάσων Φωτήλας: Όταν πονάει ο κ.Σπίρτζης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω την τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου, θέλω να πω δυο λόγια για ένα ζήτημα που πραγματικά με έχει συγκλονίσει και αφορά τον πόνο ενός συνανθρώπου μας.


Πονάει ο κ. Σπίρτζης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Χασκογελάτε, κύριε Αμυρά. Χασκογελάτε με τον πόνο ενός συνανθρώπου; Ντροπή! Μετά το ηρωικό 1821 και το έπος του 1940, νέοι ήρωες ξεδιπλώνονται μπροστά μας, που θα γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του τόπου μας.
Μην ακούω από κάποιους κακοήθεις και κακεντρεχείς με μια απίστευτη ελαφρότητα να δηλώνουν ότι ο κ. Σπίρτζης πούλησε τις αξίες και τις αρχές του για μια υπουργική καρέκλα. Όχι, κύριοι, αυτό είναι κακοήθειες του κίτρινου Τύπου και τις καταδικάζω. Ο κ. Σπίρτζης θυσίασε τις αρχές και τις αξίες του για το καλό του τόπου.

Προτείνω, λοιπόν, στη Βουλή των Ελλήνων να γραφτεί η βιογραφία του κ. Σπίρτζη στο ίδιο τεύχος και να διανεμηθεί σε όλους τους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς. Κύριε Σπίρτζη, νομίζω ότι μετά από μένα και εσείς κερδίσατε στο πλάι μου μια θέση στην επόμενη εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα».
Τώρα, επί του νομοσχεδίου...

ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: Πολύ ωραίο χιούμορ. Γελάσαμε!
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς χθες επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι απευχόμασταν να συμβεί, δηλαδή να κατατεθούν μαζί με το νομοσχέδιο περί τις είκοσι και παραπάνω τροπολογίες. Και φυσικά πολλές από αυτές είναι άσχετες με το νομοσχέδιο. Δύο μάλιστα αφορούν και διατάξεις του πετυχημένου –και μέσα σε μία νύχτα αποσυρμένου– παράλληλου προγράμματος.
Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικές μόνο με το θέμα τους: Μια τροπολογία αφορά την τροποποίηση των διατάξεων της Επιτροπής Συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Άμεσα συνδεδεμένη με το σύμφωνο συμβίωσης!

Μια άλλη αφορά τη συνέχιση της πιθανής λειτουργίας της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου και της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης. Αυτή και αν συνδέεται με το σύμφωνο συμβίωσης!

Άλλη επίσης αφορά την παράταση προθεσμίας διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών. Αυτή είναι καθαρά για το σύμφωνο συμβίωσης!
Και ειλικρινά αναρωτιέμαι: Η Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης έχει σκοπό να σπάσει το ρεκόρ τροπολογιών, μετά τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, που στην ουσία απετέλεσαν ένα μίνι νομοσχέδιο του κ. Φίλη για την παιδεία; Σήμερα, μερικές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, όσα δεν πρόλαβε η Κυβέρνηση να περάσει πριν κλείσει η χρονιά, τα περνάει ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης;

Και ειλικρινά, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, για πόσο ακόμα θα δοκιμάζετε την υπομονή μας; Για πόσο ακόμα, από τη στιγμή που στο νομοσχέδιο «Σύμφωνο συμβίωσης» από τα εξήντα τρία άρθρα μόνο τα δεκατέσσερα αναφέρονται πραγματικά στο σύμφωνο συμβίωσης, ενώ τα υπόλοιπα τριάντα εννιά αναφέρονται σε ποινικές και δικονομικές διατάξεις, ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των φυλακών;

Μαζί με όλα αυτά φέρνετε και είκοσι τροπολογίες πίσω από την πόρτα. Σας τονίσαμε στην τελευταία συζήτηση της επιτροπής να μην επιτρέψετε, κύριε Υπουργέ, να έρθουν άσχετες τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Και εσείς μας αγνοήσατε πλήρως.

Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: Θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας στο παρόν νομοσχέδιο άνευ όρων; Εγώ πάντως –και αυτό είναι προσωπική θέση- δηλώνω από το Βήμα αυτό ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω νομοσχέδιο, όσο καλό κι αν είναι, εφόσον έρχεται πακέτο με άσχετες διατάξεις.

Εμείς σαν Ποτάμι είχαμε καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο, όποτε κι αν ερχόταν, κυρίως γιατί θέλουμε να ενταχθεί το σύμφωνο συμβίωσης στην ελληνική έννομη τάξη και να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία σε μια συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας. Ήμασταν ίσως το μόνο κόμμα που είχε δηλώσει τόσο ανοιχτά και τόσο εμφατικά τη στήριξή του στην επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του. Το αποδείξαμε άλλωστε βάζοντας πλάτη και στη συζήτηση στην Επιτροπή, όταν ετέθη ζήτημα πλειοψηφίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline