Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:15:39

Δυσκόλεψαν τα διαζύγια στη Δανία

Παρότι η Δανία έχει πρωτεύουσα θέση στην προάσπιση των δικαιωμάτων της οικογένειας, το 2018 καταγράφηκαν στη χώρα 15.000 διαζύγια, περίπου το 50% των γάμων που τελέστηκαν εκείνη τη χρονιά.


Η Δανία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων στη Δυτική Ευρώπη. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αποφάσισε να κάνει το διαζύγιο κατά τι δυσχερέστερο, διασφαλίζοντας ότι όταν τελικά η διάρρηξη της σχέσης επέλθει, τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο επώδυνα για τους εμπλεκομένους.

Μέχρι πρόσφατα, το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι Δανοί που επιθυμούσαν να χωρίσουν, ήταν να συμπληρώσουν μία διαδικτυακή φόρμα. Σύμφωνα όμως με την καινούργια νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να χωρίσουν πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες και να παρακολουθήσουν συνεδρίες συμβουλευτικής προτού ο γάμος τους διαλυθεί.

Ερευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα Politiken διαπίστωσε ότι 68 από τις 98 δημοτικές αρχές της χώρας προσφέρουν ψυχοθεραπεία ζευγαριών σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς η διατήρηση της οικογενειακής συνοχής εξοικονομεί χρήματα που οι δήμοι αναγκάζονται να δαπανήσαν για στέγη και άλλες υπηρεσίες.

Οι πρωτοβουλίες, που σε πολλά κράτη θα θεωρούνταν ανεπιθύμητες κρατικές παρεμβάσεις στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους πολιτικούς της Δανίας. Μόνο το Κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας τις κατακρίνει ως υπερβολικά παρεμβατικές. Βεβαίως, η Δανία κατέχει πρωτεύουσα θέση στην προάσπιση των δικαιωμάτων της οικογένειας, προσφέροντας γονική άδεια ενός έτους και δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους. Παρ' όλα αυτά, το 2018 καταγράφηκαν στη χώρα 15.000 διαζύγια, περίπου το 50% των γάμων που τελέστηκαν εκείνη τη χρονιά.

Το κόστος

«Στην πραγματικότητα οι νέοι νόμοι στοχεύουν στη μείωση του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους του διαζυγίου», επισημαίνει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και ψυχολόγος, Γκερτ Μάρτιν Χαλντ, που συνέβαλε στη δημιουργία των συνεδριών συμβουλευτικής, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όλα τα ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν και έχουν ανήλικα παιδιά.

Η τρίμηνη περίοδος αναμονής που επέβαλε η δανική κυβέρνηση πριν από την οριστικοποίηση του διαζυγίου και το μάθημα «συνεργασίας μετά το διαζύγιο» στοχεύουν στην ομαλοποίηση της διαδικασίας, τόσο για τα ζευγάρια όσο και για τα παιδιά τους, βοηθώντας στη βελτίωση της επικοινωνίας και στην αποφυγή των παγίδων που ενδεχομένως εμφανιστούν. Οι ειδικοί στις ανθρώπινες σχέσεις, ωστόσο, επισημαίνουν ότι αν και το πρόγραμμα μαθημάτων συνεργασίας είναι ένα βήμα στην ορθή κατεύθυνση, μπορεί να μην αποδώσει με όλα τα ζευγάρια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline