Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:07:05

Ο χειμωνιάτικος καρπός που προστατεύει την καρδιά, ρυθμίζει το σάκχαρο και βοηθά στην απώλεια βάρους

Προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν το σάκχαρο, μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνητών για πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες - Γνωρίστε τα πολύτιμα οφέλη του κάστανου.

Αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά του χειμώνα, αφού συνδυάζονται τέλεια με ζεστά ροφήματα και

ψήσιμο στο αναμμένο τζάκι. Είναι θρεπτικά, νόστιμα και πολύ ευέλικτα γευστικά, αφού μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ή να προστεθούν σε πιο σύνθετα πιάτα, όπως γεμιστά, σαλάτες, σούπες και άλλα. Ο λόγος για τα κάστανα, έναν καρπό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που «κρύβει» σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Τώρα, επομένως, έχετε και την επιστημονική «βούλα», που σας δίνει όχι έναν, αλλά 9 επιπλέον λόγους να εντάξετε τα κάστανα στη διατροφή σας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Ανακαλύψτε 9 ενδιαφέροντα οφέλη των κάστανων για την υγεία:

1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Τα κάστανα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως χαλκός, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη και κάλιο και άλλα. Καθένα από αυτά ωφελεί κι ένα διαφορετικό σημείο του οργανισμού, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

2. Αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών
Τα κάστανα περιέχουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, τανίνες και άλλα, που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία, καθώς βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών ενδέχεται να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι καρκίνοι.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κάστανα, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και στην καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης όγκων.
Επιπλέον, μέσω των καστάνων μπορείτε να εξασφαλίσετε σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και τα προστατεύουν από τις βλάβες του μπλε φωτός.

3. Συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία
Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στα κάστανα είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Είναι, επίσης, πλούσια σε κάλιο, ένα συστατικό σημαντικό που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη σημαντική μείωση των καρδιακών παθήσεων -έως και 27%- αλλά και του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων.

4. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων, αυξάνουν την εντερική δραστηριότητα, βελτιώνοντας την πεπτική υγεία. Το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες φτάνουν στο έντερο άπεπτες συμβάλλει με δύο τρόπους: Αφενός δρουν ως πρεβιοτικό, αποτελώντας τροφή για τα υγιή βακτήρια του εντέρου, που παράγουν διάφορες ευεργετικές ενώσεις και αφετέρου συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού, χωρίς να προσθέτουν θερμίδες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους.

5. Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα
Η διατήρηση του σακχάρου σε υγιή επίπεδα είναι σημαντική για την υγεία και ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη ή προδιαβήτη, καθώς τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.
Τα κάστανα έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου, όπως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που προλαμβάνουν από τις ακραίες τιμές. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά του κάστανου, βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάνοντας τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο.
Ωστόσο, εξακολουθούν να θεωρούνται ξηροί καρποί με πολλούς υδατάνθρακες, γι' αυτό και θα πρέπει να προσέξετε την ποσότητα καστάνων που καταναλώνετε. Ενώ μια μικρή ή μέτρια ποσότητα μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα, η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να εξουδετερώσει αυτά τα οφέλη.

6. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Τα κάστανα έχουν μια σειρά από ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών που περιορίζουν την όρεξη και καταστέλλοντας την ορμόνη που ενεργοποιεί το αίσθημα της πείνας.
Τα ίδια τα κάστανα, επιπλέον, έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά.
Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε, επιπροσθέτως, ότι η κατανάλωση κάστανων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και του λίπους στην κοιλιά.

7. Μειώνουν τη φλεγμονή
Η φλεγμονή αποτελεί μια φυσική, προσωρινή διαδικασία, που βοηθά το σώμα να θεραπεύσει και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και καρκίνοι.
Αντιοξειδωτικά των καστάνων -βιταμίνη C, γαλλικό οξύ, ελλαγικό οξύ και διάφορες πολυφαινόλες- μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που αποτελούν βασικούς μοχλούς της χρόνιας φλεγμονής.
Επιπλέον, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα έχουν δείξει ότι άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή των φλεγμονωδών σημάτων, όπως το NF-κB και το MAPK.

8. «Κρύβουν» πιθανώς αντικαρκινικές ιδιότητες
Έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδηλώνουν ότι τα κάστανα μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά των καστάνων μπορεί να καταστείλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, το ελλαγικό οξύ στοχεύει το PI3K, που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση, ανάπτυξη και επιβίωση αυτών των κυττάρων. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη, για να διερευνηθεί αυτή η πιθανή επίδραση.

9. Είναι νόστιμα και εύκολα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας
Τα κάστανα δεν είναι απλώς υγιεινά, αλλά και νόστιμα, επομένως μπορούν εύκολα να προστεθούν στη διατροφή σας.

Μπορείτε να τα καταναλώνετε ωμά, ωστόσο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα ή άλλες επιπλοκές σε άτομα με ευαισθησία. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο ή απλώς να τα βράσετε μια κατσαρόλα. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, καλή απόλαυση!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline