Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:26:54

Φάρμακο για το Αλτσχάιμερ δείχνει επιβράδυνση της νόσου κατά 35%

Το φάρμακο Donanemab εκπλήρωσε όλους τους στόχους της δοκιμής, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου κατά 35% έως 36% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ επιβράδυνε σημαντικά τη γνωστική και λειτουργική έκπτωση, αποτελέσματα που χαρακτηρίστηκαν «σπουδαία» από τους ειδικούς.

Όπως έγινε γνωστό, το φάρμακο Donanemab εκπλήρωσε όλους τους πρωταρχικούς και δευτερεύοντες στόχους της δοκιμής, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου κατά 35% έως 36% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε 1.182 άτομα που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Η Lilly δήλωσε ότι θα υποβάλει ταχέως τα αποτελέσματά της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που το donanemab απέδωσε θετικά κλινικά αποτελέσματα με επιτακτική στατιστική σημασία για τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε αυτή τη δοκιμή», ανέφερε ο Ντάνιελ Σκοβρόνσκι, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός διευθυντής της Lilly, σε δήλωσή του.

Αυτό ακολουθεί τη μείωση της επιδείνωσης κατά 27% που διαπιστώθηκε για τη λεκανεμπάμπη των Biogen και Eisai, το οποίο επίσης ανακηρύχθηκε "blockbuster" και εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Όπως και η λεκανεμάμπη (επίσης γνωστή με την εμπορική της ονομασία Leqembi), η δονεμάμπη στοχεύει το αμυλοειδές βήτα.
Ο Νικ Φοξ, του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια, δήλωσε ότι αν και το πλήρες σύνολο των δεδομένων δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου «επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή τροποποίησης της νόσου για τη νόσο Αλτσχάιμερ».

«Αυτή η κλινική δοκιμή αποτελεί πραγματική επανάσταση», πρόσθεσε ο Μαρκ Μπουσέ, επικεφαλής της ομάδας του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια στο University College του Λονδίνου.
Οι παρενέργειες περιλάμβαναν προσωρινό πρήξιμο σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, το οποίο εμφανίστηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο των ασθενών που έλαβαν θεραπεία, καθώς και μικροαιμορραγίες που εμφανίστηκαν στο 31% των ασθενών κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline