Σάββατο 22 Ιουνίου 2024  07:13:19

Πόσες κρίθηκαν σοβαρές:1.633 αναφορές στον ΕΟΦ για παρενέργειες των εμβολίων

Η μεγάλη πλειονότητα των αναφορών αφορούσε ήπιες εκδηλώσεις, συνήθως στο σημείο της ένεσης. Υπήρξαν ωστόσο και 289 περιπτώσεις που κρίθηκαν σοβαρές.

Συνολικά 1.633 αναφορές για πιθανές παρενέργειες των εμβολίων Covid-19 υποβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2021-22, σύμφωνα με την έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η έκθεση διευκρινίζει πάντως ότι οι ανεπιθύμητες δράσεις δεν είναι βέβαιο ότι οφείλονται στο ίδιο το εμβόλιο αλλά «μπορεί να έχουν προκληθεί από άλλη νόσο ή να συνδέονται με τη συγχορήγηση άλλων φαρμάκων κατά το χρόνο του εμβολιασμού».
Είναι εξάλλου στατιστικά αναμενόμενο ότι, από τους εκατομμύρια πολίτες που εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα, ένα μέρος θα εμφανίσει άσχετα προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό.

Η μεγάλη πλειονότητα των αναφορών αφορούσε ήπιες εκδηλώσεις, συνήθως στο σημείο της ένεσης. Υπήρξαν ωστόσο και 289 περιπτώσεις που κρίθηκαν σοβαρές, από τις οποίες οι 63 αφορούσαν θάνατο μετά τον εμβολιασμό.
Μόνο δύο περιστατικά θανάτου κρίθηκε ότι είναι πιθανό να σχετίζονται με το εμβόλιο, αν και η αξιολόγηση εκκρεμεί για 35 αναφορές στις οποίες αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία όπως ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Οι μισές αναφορές αφορούσαν θανάτους που επήλθαν περισσότερο από έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οφειλόταν ο θάνατος σε άσχετη αιτία.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, από τις 1.633 αναφορές, οι 1.040 υποβλήθηκαν από φαρμακοποιούς, οι 511 από γιατρούς και οι υπόλοιπες από ασθενείς, συγγενείς τους ή δικηγόρους.
Όπως είναι αναμενόμενο, η μεγάλη πλειονότητα των αναφορών αφορά το εμβόλιο mRΝΑ της Pfizer, το οποίο αντιστοιχεί στις 4 από τις 4,5 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα το 2022.

Αναλυτικά οι αναφορές ανά εμβόλιο:
• Pfizer: 1.320 αναφορές για 4,05 εκατ. δόσεις.
65 αναφορές για μυοκαρδίτιδα / περικαρδίτιδα
85 θρομβοεμβολικά επεισόδια
• Moderna: 186 αναφορές για 278.000 δόσεις
9 αναφορές για μυοκαρδίτιδα / περικαρδίτιδα
15 αναφορές για θροεμβολικά επεισόδια
• AstraZeneca: 31 αναφορές (το εμβόλιο δεν χρησιμοποιήθηκε το 2022. Δεν διευκρονίζεται ο αριθμός δόσεων για το 2021)
3 αναφορές για μυοκαρδίτιδα / περικαρδίτιδα
6αναφορές για θροεμβολικά επεισόδια
• Jannsen (Johnson & Johnson): 362 αναφορές για 118.000 δόσεις
2 αναφορές για μυοκαρδίτιδα / περικαρδίτιδα
8 αναφορές για θροεμβολικά επεισόδια
• Novavax: 15 αναφορές για 9.000 δόσεις
2 αναφορές για περικαρδίτιδα/μυοκαρδίτιδα ή άλλες καρδιακές διαταραχές)
3 αναφορές για θρομβοεμβολές ή άλλες διαταραχές του αίματος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline