Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  09:51:53

Στοχευμένα μέτρα για την νέα έξαρση του κορονοιού

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που σε αυτή τη νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας δίνεται έμφαση σε μέτρα στοχευμένα στις ευπαθείς ομάδες.

Και η αποτελεσματικότητα της τάσης αυτής επιβεβαιώνεται από τα συμπεράσματα μελέτης που διεξήγαγε το CDC των ΗΠΑ έπειτα από τη συρροή κρουσμάτων στην Ατλάντα. Το 99% των ερωτηθέντων, που είχαν προκύψει θετικοί, είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού, ενώ ένας στους τέσσερις έλαβε αντιιική θεραπεία, μηδενίζοντας έτσι τις πιθανότητες εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) από τους ευρωπαίους πολίτες 60 ετών και άνω το 84,9% έχει λάβει πρώτη αναμνηστική δόση, όμως τη δεύτερη έκανε μόλις το 35,6%. Συνεπώς, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να ξεκινήσει νέα, στοχευμένη στον πληθυσμό, εμβολιαστική καμπάνια.

Υπό τις εξελίξεις αυτές παραμένει σε ισχύ το συμβόλαιο της ΕΕ με τις εταιρείες BioNTech/Pfizer, το οποίο εντούτοις πρόσφατα τροποποιήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, με την αναθεώρηση των όρων, περιορίζονται οι ποσότητες που η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράσει και παρατείνεται το περιθώριο παράδοσης μέχρι το 2026.

Πάντως, για την Ιστορία, είναι αξιοσημείωτο πως τον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί άλλο ένα συνέδριο του CDC για την παγκόσμια υγεία, όπου αναμένεται να παρευρεθούν 300-400 επιστήμονες. Οι διοργανωτές, μετά το πάθημα του Απριλίου, ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και να έχουν μαζί τους rapid test.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline