Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  12:34:49

Aπωθητικό για τους νέους γιατρούς το ΕΣΥ


Ικανοποιημένοι 4 στους 10 πολίτες από το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με έρευνα του ΠΙΣ

Την απογοήτευση της πλειονότητας των νέων γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταγράφει με τον πιo εμφατικό τρόπο πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με αυτήν, ένας στους δύο γιατρούς αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας μας. Οταν η ερώτηση γίνεται σε γιατρούς με λίγα χρόνια εργασίας η εικόνα είναι ακόμα πιo ζοφερή, με το 85,7% αυτών να κάνουν αρνητική αξιολόγηση του συστήματος. Οι πολίτες ωστόσο φαίνεται να είναι πιo επιεικείς με το σύστημα, αφού όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι υπερτερούν όσων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε τον περασμένο Απρίλιο η GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε δείγμα 1.200 πολιτών και 700 γιατρών, με σκοπό τη διερεύνηση του επιπέδου υγείας και των αναγκών αναδιαμόρφωσης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Όπως κατέδειξε η έρευνα, τέσσερις στους δέκα πολίτες (41,5%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας έναντι 31,2% που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο δηλώνει το 26,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η ερώτηση εστιάζει στον τομέα της δημόσιας υγείας, τα ποσοστά παραμένουν περίπου τα ίδια, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η έννοια της προσφοράς υπηρεσιών υγείας σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με τον δημόσιο τομέα.

Χωρίς γιατρούς τα νησιά, μια ανάσα πριν από το καλοκαίρι

Υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας εκφράζουν οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών (έως και το 51% δηλώνει ικανοποιημένο), και οι 65 ετών και άνω. Στον αντίποδα, τα άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών, που είναι εν πολλοίς «καταναλωτές» υπηρεσιών υγείας, είναι και τα πιo δυσαρεστημένα από το σύστημα. Το 35,1% των πολιτών δήλωσε ότι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών έχει βελτιωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια, το 34,5% ότι έχει παραμείνει η ίδια και το 22,6% ότι έχει χειροτερεύσει. Για το ίδιο διάστημα το 65,1% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί, το 5,4% ότι έχει ελαττωθεί και το 23,6% ότι έχει μείνει το ίδιο.

Οταν τέθηκε στους γιατρούς ερώτηση για την αξιολόγηση του συστήματος υγείας η εικόνα επιδεινώθηκε. Μόλις το 25,7% των γιατρών αξιολογεί θετικά το σύστημα Υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό) της Ελλάδας, το 49,7% δίνει αρνητικό πρόσημο, και το 22,9% κρίνει ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής αξιολόγησης παρατηρούνται μεταξύ των γιατρών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα (75%) –το υπόλοιπο 25% αυτής της κατηγορίας αξιολόγησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά– και των νέων γιατρών που εργάζονται από ένα έως επτά χρόνια εργασίας (85,7%).

Πανδημία: Η ζωή μετά τη λήξη του συναγερμού – Υγειονομικοί μιλούν στην «Κ»

Σημαντικότερο πρόβλημα για το ιατρικό προσωπικό η προσπάθεια απαξίωσης του επαγγέλματος και ο αυξημένος αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν.
Και όπως σχολίασε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «το ΕΣΥ δείχνει πολύ απωθητικό, ειδικά για τους νέους γιατρούς».
Οι γιατροί αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν ότι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Θετική αξιολόγηση

Για τους πολίτες οι βασικοί λόγοι της θετικής αξιολόγησης είναι το καλό επίπεδο του ιατρικού (87,6% θετικές απαντήσεις) και του νοσηλευτικού προσωπικού (69,8%). Αντίθετα εντοπίζουν πρόβλημα στην αναλογία προσωπικού/ασθενών. «Με το 87,6% να αναγνωρίζει το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού και αντίστοιχα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναφέρονται να είναι η αναλογία προσωπικού/ασθενών, γίνεται σαφές ότι το σύστημα χρειάζεται άμεσα προσλήψεις», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η έρευνα διερεύνησε τις θέσεις πολιτών και γιατρών σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει θέσει και ο ΠΙΣ με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Ετσι, το 75,5% των πολιτών και το 84% των γιατρών συμφωνούν στη μη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, το 87,6% και το σύνολο των γιατρών (100%) θέλουν να δοθούν κίνητρα (οικονομικά και άλλα) για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, και το 84,4% των πολιτών και το 98,8% των γιατρών, να υπάρξουν νέες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Χέρι βοήθειας από φοιτητές Ιατρικής στα νησιά

Εισφορά ανά καπνικό προϊόν

Θετική στο ενδεχόμενο θέσπισης εισφοράς ύψους 10 λεπτών του ευρώ ανά καπνικό προϊόν, υπέρ της δημόσιας υγείας, εμφανίζεται η πλειονότητα των πολιτών. Επτά στους δέκα πολίτες (69,9%) και το 86,9% των γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του συλλόγου για θέσπιση μιας εισφοράς της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα αυτής να διατίθενται για τη δημόσια υγεία. Οπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «φαίνεται ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι ευρύτερα αποδεκτό. Η κοινωνία είναι έτοιμη να το δεχθεί και είναι ο μόνος τρόπος ώστε το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται ότι η θέσπιση αυτής της εισφοράς θα αποφέρει στο ΕΣΥ 150.000.000 ευρώ ετησίως, εφόσον ο πληθυσμός των καπνιστών παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. «Το 6% του προϋπολογισμού υγείας παγκοσμίως δαπανάται για τη θεραπεία των συνεπειών του καπνίσματος. Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται όσο αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline