Κυριακή 14 Απριλίου 2024  14:27:44

Μια σιέστα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Οι επιστήμονες του UCL συστήνουν ο ύπνος αυτός να μην ξεπερνά τη μισή ώρα την ημέρα.

Ο τακτικός σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνει καλό στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL.
Όπως προκύπτει, ο εγκέφαλος όσων κοιμούνται τακτικά μέσα στη μέρα είναι 15 κυβικά εκατοστά μεγαλύτερος από αυτών που δεν απολαμβάνουν τη σιέστα τους.

Κατά τους ερευνητές, αυτό μεταφράζεται σε συγκριτική καθυστέρηση της γήρανσης του εγκεφάλου κατά τρία με έξι χρόνια.
Ωστόσο, οι επιστήμονες του UCL συστήνουν ο ύπνος αυτός να μην ξεπερνά τη μισή ώρα την ημέρα.

«Αυτό που λέμε είναι ότι όλοι θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν κάποιο όφελος από έναν ελαφρύ ύπνο μέσα στη μέρα», δήλωσε η εκ των ερευνητών Δρ Βικτόρια Γκάρφιλντ.
Η ομάδα του UCL σημείωσε πάντως ότι η μεσημβρινή σιέστα είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους σε πολλά επαγγέλματα, καθώς και ότι η επικρατούσα κουλτούρα εργασίας δεν αποδέχεται ένα τέτοιου είδους διάλειμμα.

Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται όσο μεγαλώνουμε, ευνοώντας διάφορες παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ. Ο καλός ύπνος προστατεύει τον εγκέφαλο από φλεγμονές και τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Το κατά πόσο όμως ο ύπνος μέσα στην ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων παθήσεων, χρήζει περισσότερης έρευνας λέει η μελέτη του UCL.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline