Σάββατο 27 Απριλίου 2024  12:57:55

ΟΚΑΝΑ: Τι πραγματικά συμβαίνει με το κλείσιμο επτά μονάδων του

Το κλείσιμο 7 μονάδων του οργανισμού έχει φέρει αναστάτωση με εξαρτημένους και εργαζόμενους να αντιδρούν στο σχέδιο της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.

Ένταση επικρατεί μεταξύ τόσο των ωφελούμενων από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ χρηστών ναρκωτικών ουσιών όσο και των εργαζομένων του οργανισμού μετά την απόφαση που έχει ληφθεί ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού για το κλείσιμο επτά μονάδων.

Ειδικότερα, με απόφαση του ΟΚΑΝΑ κλείνουν οι εξής μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη: ΜΟΘΕ Γουδή, ΜΟΘΕ Γ.Ν Νίκαιας, ΜΟΘΕ «Ευαγγελισμός», ΜΟΘΕ «Αμαλία Φλέμινγκ» , ΜΟΘΕ «Άγιος Σάββας», ΜΟΘΕ ΓΝΘ Παπανικολάου και ΜΟΘΕ Νοσοκομείου Ειδικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, το κλείσιμο αυτών των μονάδων εντάσσεται σε σχέδιο ανασυγκρότησης και κάλυψης νέων αλλά και χρόνιων και πάγιων αιτημάτων των ωφελούμενων. Στον αντίποδα όμως, οι εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι αντιδρούν για μια σειρά από λόγους.

Αναλυτικότερα, το δίκτυο ομότιμων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών έδειξε έμπρακτα τη διαφωνία του με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, οργανώνοντας σχετική κινητοποίηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωση του, το δίκτυο αναφέρει πως «έφτασε η ώρα να ανεβάσουμε τη φωνή μας και να ενωθούμε ενάντια στις ανησυχητικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΟΚΑΝΑ. Η ευημερία, τα δικαιώματα και το μέλλον της κοινότητάς μας είναι σε κίνδυνο. Η συμμετοχή μας στις αποφάσεις που μας αφορούν είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η ορατότητα και η συμμετοχή μας είναι το κλειδί για μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία».

Η μονάδα χορήγησης μεθαδόνης στο Γουδή

Το δίκτυο μάλιστα στέκεται ιδιαίτερα στο κλείσιμο της μονάδας στο Γουδή, την οποία χαρακτηρίζει την «πιο επιτυχημένη μονάδα μεθαδόνης». «Με πιο κριτήριο μέσα στον Αύγουστο κλείνουν την πιο επιτυχημένη μονάδα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στο Γουδή;» διερωτάται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας Εξαρτημένων (ΜΟΘΕ) στο Στρατόπεδο «Βαρύτη» στο Γουδή, οι οποίοι με δελτίου τύπου που εξέδωσαν εξηγούν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη μονάδα είναι απαραίτητο να συνεχίσει την λειτουργία.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν συγκεκριμένα: «Η ΜΟΘΕ «Βαρύτη», Γουδή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μονάδες, καθώς εξυπηρετεί 275 εξαρτημένους χρήστες οπιοειδών. Παρά όλα τα δύσκολα δυναμικά της εξάρτησης, καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ζωντανό σύστημα σχέσεων φροντίδας και εμπιστοσύνης, το οποίο δίνει την προοπτική της ανέλιξης, της λειτουργικής ενσωμάτωσης και της επανένταξης των θεραπευομένων στον κοινωνικό ιστό.

Πρόκειται για ένα ζωντανό πλέγμα σχέσεων, το οποίο με το κλείσιμο της Μονάδας και τη μετακίνηση των θεραπευομένων σε άλλες, όχι μόνο διασαλεύεται, αναστατώνεται, αποσταθεροποιείται, αλλά καταστρέφεται έως και νεκρώνεται.

Τι κι αν δεν χάνεται καμία θεραπευτική θέση; Τι κι αν όλοι οι ωφελούμενοι τακτοποιηθούν σε άλλες θεραπευτικές Μονάδες; Ο κάθε θεραπευόμενος χρειάζεται να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, γνωρίζοντας εκ νέου άλλους θεραπευτές, δημιουργώντας νέες σχέσεις κατανόησης, εμπιστοσύνης και τελικά καλείται να φτιάξει άλλες θεραπευτικές σχέσεις, το ουσιαστικό συστατικό της θεραπευτικής του πορείας, πράγμα το οποίο αποτελεί πολύ υψηλή δοκιμασία για όποιον παλεύει χρόνια την εξάρτηση».

Τι απαντά ο ΟΚΑΝΑ

Το Βήμα επικοινώνησε με τον ΟΚΑΝΑ θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης και το πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των ωφελούμενων από τις μονάδες που θα κλείσουν.
Ο Οργανισμός διευκρινίζει πως «στο σχεδιασμό της ανασυγκρότησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της θεραπευτικής συνέχειας, αλλά και στην βέλτιστη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων, μεταφέροντας τους σε όμορες ΜΟΘΕ, λαμβάνοντας υπόψη και την επιλογή των ίδιων φυσικά, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των μονάδων, εξυπηρετώντας ωφελούμενους που εργάζονται.

Στην ανασυγκρότηση διαδραμάτισαν ρόλο και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, που επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία των δομών, όπως η υποχρέωση για αναστολή της ΜΟΘΕ ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ώστε να υλοποιηθεί η ανέγερση νέου κτιρίου και να μετεγκατασταθεί εκεί η Μονάδα, και η παύση της λειτουργίας της ΜΟΘΕ Στρατόπεδο Βαρύτη-Γουδί, στην οποία ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να κάνει χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεων του εν λόγω στρατοπέδου.

Ουσιαστικά ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον αριθμό των ΜΟΘΕ που χορηγούν μεθαδόνη. Στην Αττική ως τώρα λειτουργούσαν 6 Μονάδες μεθαδόνης, και θα συνεχίσουν να λειτουργούν 6 στον αριθμό και πάλι. Μάλιστα, το πλαίσιο των υπηρεσιών διευρύνεται με την κάλυψη των αναγκών και των ωφελούμενων σε νέες εξαρτήσεις με έμφαση στα διεγερτικά που παρουσιάζουν αυξητική τάση στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, με τη δημιουργία της ΜΟΘΕ ΓΝΜ Αμαλία Φλέμινγκ».

Ο ρόλος του στρατού

Σχετικά με την αναφορά του ΟΚΑΝΑ πως ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να κάνει χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου στο Γουδή, ο οργανισμός επικαλείται τη λήξη του σχετικού συμβολαίου με το Ελληνικό Στρατό, ιδιοκτησία του οποίου αποτελεί το στρατόπεδο. Το Δίκτυο ομοτίμων χρηστών όμως θεωρεί ότι πρόκειται για πρόφαση με βασικό σκοπό την περικοπή δαπανών.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν: «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη μεριά της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, ο λόγος που καθιστά αναγκαίο το κλείσιμο της Μονάδας μας είναι το γεγονός ότι το ΥΠΕΘΑ, μετά από 12 χρόνια δωρεάν παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου, αρνείται την περαιτέρω συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και απαιτεί οικονομικό αντίτιμο με τη μορφή μηνιαίου μισθώματος.

Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το ΥΠΕΘΑ τη στιγμή που έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό ακινήτων τα οποία παραχωρεί σε διάφορους φορείς, «διώχνει» με αυτόν τον τρόπο μια δομή που χωρίς να έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, παρέχει υψηλού επιπέδου φροντίδα σε έναν τόσο ευάλωτο πληθυσμό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline