Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  15:37:22

Παναγιώτης Μελάς: Η μεγάλη έξοδος των γιατρών

Επιβάλλεται σήμερα να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και όχι ψεύτικα λόγια μεγάλα, τα οποία δεν θα υλοποιούνται στην πράξη. Το λέω αυτό διότι στην Εισηγητική Έκθεση του νομοσχεδίου μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Επιχειρείται αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με στόχο να τοποθετηθεί ο πολίτης και οι ανάγκες υγείας του στο επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας».

 

Μπορεί να πει κανείς ότι με την υλοποίηση του νομοσχεδίου αυτού, με μέτρα που θα ληφθούν οι ανάγκες υγείας των πολιτών θα μπουν στο επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας; Φυσικά όχι.

Επίσης, αναφέρεται ότι η αναδιοργάνωση γίνεται με στόχο τη διασφάλιση μιας επαρκούς, αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμης υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό. Εάν συνέβαινε αυτό στην πράξη, θα συμφωνούσα. Αλλά στην πράξη, όχι να το λέμε στα λόγια. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η τακτική που θα ακολουθηθεί με την υλοποίηση του νομοσχεδίου αυτού θα προκαλέσει βίαιες αλλαγές με ερασιτεχνισμούς και προχειρότητες, χωρίς χρηματοδότηση και μεταβατικά στάδια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το έχω τονίσει κι άλλη φορά, άλλο ελάττωση της σπατάλης στο χώρο της υγείας -αλλά και σε όλους τους δημόσιους τομείς- η οποία σήμερα πρέπει να φτάσει στο μηδέν κι άλλο η ελάττωση της κρατικής δαπάνης που προέρχεται από τις τσέπες των πολιτών, όταν οι τσέπες τους είναι άδειες και τους δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Με το νομοσχέδιο που συζητάμε ο ΕΟΠΥΥ γίνεται από αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών υγείας που ήταν πριν, μόνο αγοραστής. Γιατί γίνεται αυτό; Για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων;

Ενοποιούνται οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας του ΕΟΠΥΥ με τα κέντρα υγείας που θα υπάγονται στις ΔΥΠε. Και εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί: Πόσες μονάδες ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ, θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα; Έχει γίνει μια πανελλαδική μελέτη; Λέγεται ότι θα λειτουργήσει μία ανά Καλλικρατικό δήμο. Θα ισχύσει αυτό; Πρέπει αυτό να το πείτε με ειλικρίνεια. Αν ισχύσει θα κλείσουν πολλές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής θα είναι οι ασθενείς και να ταλαιπωρούνται, διανύοντας μεγαλύτερη απόσταση για να εξεταστούν ιατρικά και συγχρόνως, θα υποστούν επιπλέον οικονομικό κόστος.

Οι γιατροί του σημερινού ΕΟΠΥΥ εργάζονται περίπου πεντέμισι ώρες στα ιατρεία του Οργανισμού και διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο για να έχουν μία στοιχειώδη σήμερα αξιοπρεπή ζωή. Με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση που εφαρμόζετε για να παραμείνουν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το ΠΕΔΥ, επιβάλλεται αφ' ενός μεν να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και αφ' ετέρου να εργάζονται επτά περίπου ώρες την ημέρα με μισθό 1.200 ευρώ το μήνα. Ακόμη, πολλοί θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη μακρινή απόσταση της ΔΥΠε.
Αυτό το πράττετε για να μειωθεί ο αριθμός των ιατρών που υπηρετούν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις πεντέμισι χιλιάδες που υπηρετούν περίπου σήμερα, να φτάσουν τις τρεις χιλιάδες και να μην πείτε ότι απολύθηκαν, αλλά ότι αποχώρησαν οικειοθελώς.

Προσωπικά εγώ πιστεύω ότι θα φύγουν πολλοί περισσότεροι, περισσότεροι δηλαδή και από τις δυόμισι χιλιάδες. Ποιος γιατρός θα μείνει κλείνοντας το ιατρείο του και ζώντας την οικογένειά του με περίπου 1.200 ευρώ το μήνα, όταν μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί και σε πολύ μακρινή απόσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει ούτε τον εαυτό του ούτε την οικογένειά του; Ποιοι γιατροί χειρουργικής ειδικότητας, ορθοπεδικοί, ωτορινολαρυγγολόγοι, οφθαλμίατροι κ.λπ., θα παραμείνουν όταν δεν θα μπορούν να προβαίνουν σε χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα σε μερικά χρόνια να αποκοπούν από τη χειρουργική τους ικανότητα;

Απαράδεκτο, επίσης, είναι και αυτό που γίνεται με τους πεντακόσιους περίπου μονίμους ιατρούς που υπηρετούν σήμερα στο ΕΟΠΥΥ και μπορεί να θέλουν τρία έως πέντε χρόνια για να πάρουν σύνταξη. Τους περνάτε μία θηλιά στο λαιμό, διότι αν αποχωρήσουν, θα χάσουν τη σύνταξή τους.

Λέτε, ακόμη, ότι οι γιατροί που δεν θα δεχτούν να παραμείνουν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο νέο φορέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αποχωρήσουν, θα μπορούν να κάνουν σύμβαση με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, δηλαδή το ΠΕΔΥ.
Ερωτώ και πρέπει να απαντήσετε: Θα συμβληθούν όλοι όσοι το θελήσουν;

Θα υπάρξουν, όπως λέτε, προϋποθέσεις, όμως, δεν ξεκαθαρίζετε εάν θα διατηρήσετε στη συνέχεια τη σύμβασή τους -μετά από ένα, δύο χρόνια- ή εάν θα γίνει διακοπή αυτής της σύμβασης.

Εδώ θέλω να επισημάνω τον περιορισμό της συνταγογράφησης που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ενώ προβαίνετε σε αύξηση του αριθμού των ασθενών από διακόσιους σε τετρακόσιους που θα εξετάζει ο κάθε γιατρός ανά μήνα, ο κάθε γιατρός συγχρόνως έχει ορίσει συνολικό κόστος φαρμακευτικής δαπάνης τα 4.700 ευρώ το μήνα και αυτό μου το είπαν γιατροί που έχουν σήμερα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Με την εφαρμογή αυτή ένας γιατρός που έχει συμπληρώσει στις δέκα ή στις δεκαπέντε του μήνα το κόστος αυτής της δαπάνης, δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει για άλλους ασθενείς. Έτσι, οι ασθενείς θα αναγκάζονται είτε να περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό για να τους γράψει φάρμακα είτε θα αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την άδεια τσέπη τους και αυτό -ειλικρινά το λέω- δείχνει ότι δεν υπάρχει καμμία κοινωνική ευαισθησία.

Έρχομαι τώρα στη λειτουργία των εργαστηριών, μικροβιολογικών, ακτινολογικών κ.λπ. του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα είναι γεγονός –και δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς- ότι όλα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναλώσιμου υλικού και άλλων προβλημάτων. Οι ασθενείς παραπέμπονται προς τα ιδιωτικά εργαστήρια όπου εκεί πληρώνει ο ασθενής το 15% και ο ΕΟΠΥΥ το 85% του κόστους των παρακλινικών εξετάσεων, αλλά και σε πολλά εργαστήρια που διαμαρτύρονται σήμερα με τα rebate και τα clawback πάτε να αφαιρέσετε το 50% του κόστους που χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ προς τα εργαστήρια αυτά.

Είπατε ότι με το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας οι ασθενείς θα πηγαίνουν να κάνουν τις εξετάσεις τους στα εργαστήρια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα συμβεί αυτό στην πράξη ή το λέμε θεωρητικά; Το λέω αυτό διότι οι περισσότεροι εργαστηριακοί ιατροί πιστεύω ότι θα αποχωρήσουν, λόγω της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που εφαρμόζετε. Πώς θα κλείσει το ιατρείο του ένας εργαστηριακός γιατρός όταν μπορεί να χρωστάει ακόμα χρήματα για τα μηχανήματα που έχει εγκαταστήσει;

(O χειρουργός ΩΡΛ Παναγιώτης Μελάς είναι βουλευτής Πειραιώς και γραμματέας της Κ.Ο των Ανεξάρτητων Ελλήνων)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline