Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  14:17:26

Πιθανός νέος Πρόεδρος της Γερμανίας ο Βολ. Σόιμπλε. Η Μέρκελ και πάλι πρώτη ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. «Δαρμένος σκύλος» ο Τ. Ερντογάν από το Αρμενικό ...απειλεί ως λέων πάλι τη Γερμανία. Κύριο

Ο 76χρονος Λουθηρανός πάστορας Ι. Γκάουκ δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Γερμανίας, λόγω ηλικίας.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις αρχές του 2017, δίνοντας ντε φάκτο την εκκίνηση για τη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα του πιθανού του διαδόχου.
«Θέλω να σας πληροφορήσω ότι αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για δεύτερη φορά για το αξίωμα του προέδρου», δήλωσε ο πολύ δημοφιλής πρόεδρος της Γερμανίας προβάλλοντας το προχωρημένο της ηλικίας του.

Παρ' όλο που η εκλογή προέδρου της Γερμανίας είναι εθιμοτυπική, ωσόσο η εν λόγω διαδικασία για το 2017 έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις καθώς έχει ένα επιπρόσθετο ειδικό βάρος. Συμπίπτει χρονικά με τις βουλευτικές εκλογές και τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό θέλουν το καθένα να διαφοροποιηθεί και να προτείνει το δικό του υποψήφιο.

Ήδη έχουν πέσει και τα πρώτα ονόματα, όπως αυτό του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του προέδρου της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ. Είναι ο υπουργός-γκαουλάιτερ της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. για την πλέον ισχυρή υποψηφιότητα από τον χώρο των Χριστιανοδημοκρατών, με τεράστια δημοτικότητα και αποδοχή στα λαϊκά στρώματα και έχει γεννηθεί το 1942, είναι δηλαδή 74 χρονών.

Από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει προταθεί ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ άλλα στελέχη προτείνουν να εξευρεθεί ένας κοινός υποψήφιος από όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου μεταδίδει η DW.

Μια άλλη δυσκολία αφορά όμως και στον τρόπο ανάδειξης προέδρου στη Γερμανία που γίνεται από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ένα σώμα εκλεκτόρων στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής και ισάριθμοι εκπρόσωποι των ομόσπονδων κρατιδίων.

Λόγω των τοπικών εκλογών το Σεπτέμβριο σε δύο ομόσπονδα κρατίδια και της αναμενόμενης εισόδου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα ανατραπούν. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung, ότι ακόμη και αν ο Γιόαχιμ Γκάουκ ανακοινώσει την απόφασή του να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία η επίσημη αναζήτηση υποψηφίων από τα κόμματα που τον στήριξαν θα καθυστερήσει και για λόγους σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Forbes: Ισχυρότερη γυναίκα και το 2016 η Άνγκελα Μέρκελ

Ομαδική εισβολή έκαναν οι Κινέζες στην εφετινή λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου που καταγράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Για πρώτη φορά στην κατάταξη μετρά κανείς 9 γυναίκες από την Κίνα, γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την κινεζική κοινωνία, στην οποία τη θέση της γυναίκας δεν χαρακτηρίζουν οι αρχές της ισότητας και των ίσων ευκαιριών με τους άντρες.

Κατά τα άλλα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί την πρώτη θέση της λίστας και την ακολουθούν η αμερικανίδα προεδρική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον και η επίσης αμερικανίδα πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν. Εξυπακούεται ότι αν εκλεγεί εφέτος η Κλίντον, το 2017 θα εκθρονίσει τη Μέρκελ έπειτα από έξι συναπτά έτη στην κορυφή της λίστας.

Οι Αμερικανίδες κυριαρχούν στη λίστα με 51 ονόματα στη λίστα και ακολουθούνται από τις Κινέζες. Τις υπόλοιπες 40 θέσεις τις μοιράζονται γυναίκες από 27 διαφορετικές χώρες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας ή έχουν μεγάλη κοινωνική προσφορά.

Ως ισχυρότερες γυναίκες από την Κίνα προβάλλουν η Λούσι Πενγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της γιγαντιαίας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, και η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην κατάταξη βρίσκονται επίσης η διευθύνουσα σύμβουλος της εδρεύουσας στο Χονγκ Κονγκ εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Kingston Securities Πολυάννα Τσου και Πενγκ Λιγουάν, σύζυγος του κινέζου προέδρου Ξι Τζινπίνγκ.
Σύμφωνα με το Forbes, οι 100 ισχυρότερες γυναίκες στον πλανήτη έχουν ετήσιες αποδοχές που φθάνουν το 1 τρισ. δολάρια και επηρεάζουν περισσότερα από 3,6 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη (συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους προφανώς).

Εξ αυτών 32 είναι διευθύνουσες σύμβουλοι ή πρόεδροι επιχειρήσεων, 12 πολιτικοί ηγέτες, ενώ 11 είναι απλώς δισεκατομμυριούχοι. Η μέση ηλικία τους είναι 57 έτη με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo Μαρίσα Μάιερ να εμφανίζεται ως η νεότερη (41 ετών) και τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β' να είναι η γηραιότερη (90 ετών).
Η πιο διάσημη γυναίκα που απουσιάζει εφέτος από τη λίστα του Forbes είναι η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας που αναγκάστηκε σε παραίτηση το Μάιο λόγω φορολογικών σκανδάλων που η ίδια, πάντως, αρνείται.

Ερντογάν, δαρμένος σκύλος στο Αρμενικό, πάλι ....λέων απέναντι στην Γερμανία: «Λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα»

«Γερμανία στο ξαναλέω: Λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα, λογοδότησε εσύ πρώτα για την εξόντωση 100.000 ανθρώπων στη Ναμίμπια. Είσαι η τελευταία χώρα η οποία μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων»... Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναπαράγεται τη Δεύτερα από σύσσωμο τον γερμανικό Τύπο.

«Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει να κρύψει τίποτα στο θέμα αυτό. Τα τουρκικά αρχεία είναι στη διάθεση των επιστημόνων. Εάν βρείτε κάτι που να το επιβεβαιώνει τότε είμαστε πρόθυμοι να το εξετάσουμε. Η ιστορία μας δεν είναι η ιστορία μαζικών φόνων, η ιστορία μας είναι μια ιστορία ευσπλαχνίας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Φυσικά και θα βλάψει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου» συμπλήρωσε ο Ερντογάν, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα πώς θα αντιδράσει.

Αναφορά γίνεται επίσης στον γερμανικό Τύπο και στην επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι υπερψήφισαν την απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Μπούντεσταγκ.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι Τούρκοι, αλλά τι είδους Τούρκοι είναι τέλος πάντων. Το αίμα τους πρέπει να εξεταστεί από αιματολογικό εργαστήριο. Το αίμα τους είναι χαλασμένο» είπε κατηγορώντας τους μάλιστα ότι είναι το μακρύ χέρι του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία. «Είναι ούτως ή άλλως γνωστό τίνος φερέφωνα είναι» ανέφερε.

Την Κυριακή ο βουλευτής των πρασίνων Τσεμ Εσντεμίρ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο να γίνει η ψηφοφορία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Μπούντεσταγκ, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη Welt για απειλές εναντίον της ζωής του, καταγγελία την οποία ερευνά ήδη η Γερμανική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος. Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα προστασίας γύρω από τα σπίτι του, γράφει η Welt.

Ο θεατρομανής Ερντογάν θα παραστεί στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι. Ζήτησε ο ίδιος να ομιλήσει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι που θα τελεστεί την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας του θρυλικού πυγμάχου.

Ο Ερντογαν ζήτησε μάλιστα να μιλήσει στην τελετή, στην οποία αναμένεται ότι θα παραστούν χιλιάδες προσωπικότητες απ' όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανωτών της κηδείας.

Ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 74 ετών στο Φοίνιξ της Αριζόνας, όπου διέμενε την τελευταία δεκαετία.

«Ναι θα έρθει, θα είναι παρών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπομπ Γκάνελ, αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν.

Όλος ο μουσουλμανικός κόσμος τιμά τον Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ το 1964 και υπερασπιζόταν τις φιλειρηνικές και παγκόσμιες αξίες της πίστης του σε όλη τη ζωή του.

Η κηδεία του πάντως θα είναι διαθρησκευτική και ανοιχτή για όλους, αν και ο επικεφαλής της τελετής θα είναι ιμάμης.

Ο Γκάνελ δεν επιβεβαίωσε εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στην κηδεία, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά. Είναι δεδομένο ότι πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον όχι μόνο θα είναι στο Λούισβιλ αλλά θα εκφωνήσει και επικήδεια ομιλία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα