Σάββατο 17 Αυγούστου 2019  21:00:43

Πιο είναι το μέλλον των κινητών τηλεφώνων για νέες χρήσεις και μοντέρνες καινοτομίες. Οι αυριανοί ορίζοντες για επιχειρήσεις, εφευρέσεις και εκατομμύρια χρήστες. Κύριο

Μόνο κλήσεις και sms για το 50% των χρηστών κινητών τηλεφώνων, με πολλές και συγκεκριμένες λειτουργίες και δυνατότητες για τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλο το μέλλον και οι προοπτικές των κινητών τηλεφώνων για νέες χρήσεις και μοντέρνες καινοτομίες, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια και θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό computers, tablets, κάμερες και τηλεοράσεις. Μπορεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο, πολλοί κάτοχοι κινητών επιμένουν να μην βλέπουν ακόμα στο smartphone, ένα εργαλείο για πιο προχωρημένες χρήσεις και αρκούνται στις κλήσεις και τα sms. Σύμφωνα με μελέτη του Global Mobile Engagement Index (GSMA) Intelligence, περίπου οι μισοί χρήστες κινητών τηλεφώνων κάνουν μόνο περιορισμένη μόνο χρήση των δυνατοτήτων του, ακόμη και σήμερα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 47% των χρηστών αξιοποιεί το κινητό τηλέφωνο μόνο για την πραγματοποίηση κλήσεων και την ανταλλαγή sms, βάσει στοιχείων του 2016. Η εικόνα πάντως αλλάζει αργά αλλά σταθερά, καθώς το ποσοστό των «συντηρητικών» χρηστών αναμένεται να έχει μειωθεί στο 29% έως το 2030. Κι αυτό, καθώς οι χρήστες σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο επωφελούνται σταδιακά από την πρόοδο στην κινητή καινοτομία, τις προσιτές, πλέον, τιμές των σχετικών υπηρεσιών και την τόνωση της διαθεσιμότητας τους

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι χρήστες, ακόμη και σε «ώριμες» αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπως αυτές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, προτιμούν τα παραδοσιακά sms από την επιλογή του IP messaging. Ένα ακόμη εύρημα της μελέτης είναι ότι οι «Millennials», η γενιά δηλαδή που σήμερα είναι 18-35 ετών, δεν είναι οι πιο αφοσιωμένοι χρήστες κινητών, σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές, όπως ίσως θα περίμενε κανείς.

Σε αγορές, όπως η Νότια Κορέα, πάνω από το ένα τέταρτο των χρηστών smartphone είναι «baby boomers» (ηλικίας 51-69). Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες αγορές, όπως η Μιανμάρ, όπου η κατοχή smartphone είναι μεν σχετικά υψηλή, ωστόσο η εμπλοκή των χρηστών με το κινητό τους είναι χαλαρή, λόγω του ψηφιακού αναλφαβητισμού και της έλλειψης τοπικά προσαρμοσμένου περιεχομένου.

Επιπλέον, σε αρκετές αφρικανικές χώρες, αν και η κατοχή κινητού είναι πιο μικρή σε σχέση με πιο ώριμες αγορές, η χρήση από τον πληθυσμό παρόλα αυτά είναι εκτενής σε ορισμένες υπηρεσίες, κυρίως για την εκτέλεση χρηματοπιστωτικών εργασιών. Για παράδειγμα, στην Κένυα και την Τανζανία, περίπου τέσσερις στους πέντε ενήλικες κατόχους κινητών τηλεφώνων, τα χρησιμοποιούν για πρόσβαση σε υπηρεσίες mobile money.

Σύμφωνα με την έρευνα, σήμερα, περισσότερο από το 70% των χρηστών smartphone, παγκοσμίως, παρακολουθεί δωρεάν online βίντεο (πχ YouTube), ενώ ένας στους δύο παρακολουθεί ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα στη συσκευή του. Επίσης, περισσότερο από το 70% των κατόχων smartphone χρησιμοποιεί τη συσκευή για να κάνει έρευνα για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά μόνο ένας στους δύο το χρησιμοποιεί για να παραγγείλει online.

Εν τω μεταξύ, η έρευνα εντοπίζει ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, όσον αφορά τη χρήση του mobile Internet. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι γυναίκες κάτοχοι κινητού τηλεφώνου έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο Διαδίκτυο από τους άνδρες.

Η μελέτη του GSMA (Global Mobile Engagement Index) μετρά και αξιολογεί τις χώρες ανά τον πλανήτη, με βάση τη δέσμευση τους απέναντι στην προώθηση της κινητής συνδεσιμότητας. Η αξιολόγηση του εν λόγω δείκτη αποδίδει στη Νότια Κορέα, το Κατάρ και τις ΗΠΑ υψηλότερη βαθμολογία αναφορικά με τη δέσμευση τους στην προώθηση της κινητής συνδεσιμότητας. Ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ρουμανία

Η έρευνα κατατάσσει, επίσης, τους χρήστες σε τέσσερις βαθμίδες, ανάλογα με τη χρήση που κάνουν στο κινητό τους. Πρόκειται για τους τους «aficionados», που είναι οι πιο στενά εμπλεκόμενοι με το κινητό τους, τους «pragmatists», οι οποίοι κάνουν ρεαλιστική χρήση του smartphone, τους «networkers» και τους «talkers», αυτοί δηλαδή που ασχολούνται ελάχιστα με το κινητό και χρησιμοποιούν μόνο υπηρεσίες φωνής και sms. Νέες εφαρμογές και νέες προοπτικές για επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και για νέες εφευρέσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα