Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:53:07

Γερμανία: Δύο στους τρεις θέλουν ο Σολτς να παραδώσει την καγκελαρία στον Πιστόριους

Ακόμη και οι μισοί (49,7%) από τους ψηφοφόρους του SPD προτιμούν να γίνει καγκελάριος ο Πιστόριους, πριν από τις εκλογές.

Σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς θα ήθελαν ο Ολαφ Σολτς να παραδώσει την καγκελαρία στον υπουργό Αμυνας Μπόρις Πιστόριους πριν από το τέλος της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία αναδεικνύεται επίσης η δυσαρέσκεια και των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο πρόσωπο του κ. Σολτς.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 64,3% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Ολαφ Σολτς από την καγκελαρία υπέρ του σημερινού υπουργού Αμυνας Μπόρις Πιστόριους και μόνο το 24,6% εκφράζει αντίθετη άποψη. Ακόμη και οι μισοί (49,7%) από τους ψηφοφόρους του SPD προτιμούν να γίνει καγκελάριος ο Πιστόριους, πριν από τις εκλογές.

Στην απευθείας εκλογή καγκελάριου, ο Ολαφ Σολτς θα έχανε από τον Μπόρις Πιστόριους με 23% έναντι 17%, ενώ και στην επιλογή μεταξύ του Ολαφ Σολτς και του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς θα κέρδιζε τον καγκελάριο με 26% έναντι 23%. Ο Πιστόριους θα επικρατούσε όμως και έναντι του κ. Μερτς, με 25% έναντι 23%. Αν ο Σολτς ήταν αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) θα επικρατούσε άνετα, με 36% έναντι 20%, όπως θα επικρατούσε και έναντι του Μπόρις Πιστόριους, με 34% έναντι 25%. Επιπλέον, το 69% λέει «όχι» σε ένα SPD με υποψήφιο τον Ολαφ Σολτς.

«Η δημοτικότητα του Πιστόριους είναι υψηλή μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, από την Αριστερά έως την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ.
Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 31% (-1), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 23%, χωρίς μεταβολή στο ποσοστό της. Ακολουθούν το SPD με 16%(+1), οι Πράσινοι με 12% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline