Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:30:50

Europol: 15 συλλήψεις για διοργάνωση εικονικών γάμων στην Κύπρο

Σε συλλήψεις μελών εγκληματικού δικτύου που διοργάνωνε εικονικούς γάμους στην Κύπρο με σκοπό τη διευκόλυνση της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε ομάδα της Europol στη Λεμεσό.

Η επιχείρηση διεξήχθη υπό την ηγεσία των κυπριακών αρχών καθώς και τη συμμετοχή της Λετονίας και της Πορτογαλίας.

Η έρευνα για το εν λόγω εγκληματικό δίκτυο αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι «στρατολογούσαν» Λετονούς και Πορτογάλους υπηκόους, τους μετέφεραν στην Κύπρο και εκεί γυναίκες έκαναν κανονισμένους γάμους με υπηκόους τρίτων χωρών. Οι φερόμενοι ως δράστες κανόνιζαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και της απόκτησης διαβατηρίων και άλλων απαιτούμενων εγγράφων.

Οι επιχειρήσεις της Europol οδήγησαν στον εντοπισμό ορισμένων φερόμενων δραστών, ύποπτων συναλλαγών και στη διαπίστωση συνολικά 133 εικονικών γάμων μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από την Ινδία και το Πακιστάν. Οι γάμοι επέτρεπαν στους υπηκόους των τρίτων χωρών να αποκτήσουν άδειες παραμονής, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Europol, το εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται επίσης σε δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και στον εξαναγκασμό ατόμων σε εικονικούς γάμους.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν 15 συλλήψεις (13 στην Κύπρο, 1 στη Λετονία και 1 στην Πορτογαλία) με τέσσερις από αυτές να θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας. Παράλληλα, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός εξοπλισμός και έγγραφα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline