Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:17:26

Η Αθήνα μέσα στην πρώτη δεκάδα φιλικών για vegans εστιατορίων παγκοσμίως

H 1η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα αυστηρής χορτοφαγίας (veganism), θα αποτελέσει ενδεχομένως άλλη μια αφορμή για τους υποστηρικτές των χορτοφάγων να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Διότι δεν έχουν όλοι οι χορτοφάγοι τις ίδιες πεποιθήσεις. Vegetarians και vegans εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.

Οι vegetarians ναι μεν αποκλείουν από τη διατροφή τους κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ωστόσο δεν εξαιρούν τα γαλακτοκομικά, ορισμένοι ακόμη και τα αυγά.
Οι vegans όχι μόνο δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, αλλά αποκλείουν και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι. Επίσης, εξαιρούν από την γκαρνταρόμπα τους γούνες, δερμάτινα, μάλλινα, και από την τουαλέτα τους καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Για τους vegetarians η χορτοφαγία είναι περισσότερο τρόπος υγιεινής διατροφής. Για τους vegans είναι ιδεολογία. Μια στάση ζωής που αντιτίθεται σε κάθε τι το οποίο εμπλέκει την με κάθε τρόπο εκμετάλλευση των ζώων.

Την 1η Νοεμβρίου, λοιπόν, γιορτάζουν οι vegans -η παγκόσμια ημέρα θεσμοθετήθηκε το 1994, στα 50α γενέθλια της «Εταιρείας Χορτοφαγίας», που ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1944 από τον Βρετανό Ντόναλντ Γουότσον.
Οι vegetarians έχουν ήδη γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα τους, την 1η Οκτωβρίου - πρωτογιορτάστηκε το 1977 στις ΗΠΑ.

Τα χρόνια πέρασαν και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και καλής διαβίωσης των ζώων, συνέβαλε ώστε η αυστηρή χορτοφαγία, από περιθωριακό κίνημα να αποκτήσει ευρεία βάση, να πολλαπλασιαστούν τα χορτοφαγικά στέκια και να αποκτήσουν τα σούπερ μάρκετ χορτοφαγικά τμήματα.
Ορισμένες πόλεις είναι πιο φιλικές προς τους vegans από άλλες και μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε τα μέρη που προσφέρουν τις περισσότερες επιλογές σε ανθρώπους, οι οποίοι ακολουθούν φυτική διατροφή.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Hayes & Jarvis μελέτησε τις καταχωρήσεις του Tripadvisor στις 50 πιο δημοφιλείς πόλεις του κόσμου και κατέγραψε εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό εστιατορίων φιλικών προς τους vegans, μεταξύ των οποίων, στην πρώτη δεκάδα, βρίσκεται και η Αθήνα.

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, κατέχει την κορυφή, με 21,1% των εστιατορίων του να ταξινομείται ως είτε vegan ή με επιλογές vegan.

Δεύτερο έρχεται το Πουκέτ της Ταϊλάνδης με 20,1% των εστιατορίων του να έχουν vegan προσανατολισμό, ενώ το Άμστερνταμ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19,8%.
Στις Η.Π.Α. δύο πόλεις εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα των φιλικών προς τους χορτοφάγους πόλεων, το Ορλάντο (17,3%) και η Νέα Υόρκη (16,4%).
Η Αθήνα βρίσκεται μετά το Ορλάντο και πριν από τη Νέα Υόρκη με 17,2%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline