Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:42:41

Ξενοδοχεία: Διετής συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 10,5%

Διετή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕΤ) με την ομοσπονδία των εργοδοτών (ΠΟΞ), με σωρευτικές αυξήσεις της τάξης του 10,5%.

Διετή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΠΟΕΕΤ) με την ομοσπονδία των εργοδοτών (ΠΟΞ), με σωρευτικές αυξήσεις της τάξης του 10,5%. Η πρώτη δόση της αύξησης, 5,5%, θα ισχύει για τους μισθούς από 1ης Ιανουαρίου 2023, με αποτέλεσμα οι βασικοί μισθοί να κυμαίνονται μεταξύ 835 και 911 ευρώ, ενώ η δεύτερη, ύψους 5% θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις δύο πλευρές, η νέα κλαδική σύμβαση προβλέπει:
• Ενταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
• Ενταξη δύο νέων ειδικοτήτων στη σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α΄ και αυτή του «κόπτη κρεάτων» στην κατηγορία Β΄.
• Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
Η πρώτη δόση της αύξησης, 5,5%, θα ισχύει για τους μισθούς από 1ης Ιανουαρίου.
• Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου.
• Οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία –έως 20 δωματίων και κατηγορίας έως 3 αστεριών– θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, που λήγει στο τέλος του χρόνου, έχει κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό στην πράξη έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν τους μισθούς που ορίζει η σύμβαση, δηλαδή από 792 έως 863 ευρώ. Πλέον, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την αύξηση 5,5% διαμορφώνονται από 835 έως 911 ευρώ και στη συνέχεια προστίθενται το επίδομα γάμου 10%, το επίδομα σχολής και η προϋπηρεσία. Δηλαδή ο μεικτός μισθός για έναν υπάλληλο ξενοδοχείου με 10 χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ.

Βέβαια, για να είναι υποχρεωτική σε όλα τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στη χώρα και να καλύπτει το σύνολο των 120.000 εργαζομένων – ξενοδοχοϋπαλλήλων, θα πρέπει, μετά τη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας να κηρύξει τη νέα διετή κλαδική συλλογική σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline