Σάββατο 27 Απριλίου 2024  20:34:10

Γκουτέρες από ΟΗΕ: Ο κόσμος «παρασύρθηκε από έναν χείμαρρο ανισοτήτων και αδικιών»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ντέρνα της Λιβύης αποτελούν ένα «αλγεινό στιγμιότυπο» ενός κόσμου που «παρασύρθηκε από τον χείμαρρο των ανισοτήτων και των αδικιών», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας για τον αντίκτυπο που έχουν οι «μάστιγες», από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις πολυετείς συγκρούσεις.

«Μόλις πριν από εννέα ημέρες είδαμε μια εικόνα της κόλασης, ένα φρικτό τοπίο, συνέπεια του συνδυασμού πολλών προβλημάτων με τα οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος», είπε ο Γκουτέρες στην εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αλλεπάλληλες μάστιγες έπληξαν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ντέρνα. «Hταν τα θύματα πολυετών συγκρούσεων.

Θύματα του κλιματικού χάους. Θύματα ηγετών που, τόσο εκεί όσο και αλλού, δεν μπόρεσαν να βρουν τον δρόμο της ειρήνης», συνέχισε ο Γκουτέρες. «Και οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν ευρισκόμενοι στο επίκεντρο της αδιαφορίας: μέσα σε 24 ώρες, ο ουρανός έριξε όγκο βροχής εκατονταπλάσιο από αυτόν που πέφτει σε έναν μήνα• τα φράγματα υποχώρησαν έπειτα από χρόνια πολέμου και παραμέλησης• και όλα όσα γνώριζαν οι κάτοικοι σβήστηκαν από τον χάρτη», πρόσθεσε.

«Ακόμη και αυτήν τη στιγμή, πτώματα ξεβράζονται στις παραλίες της Μεσογείου, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ηλιοθεραπεία στα γιοτ τους. Η Ντέρνα είναι ένα αλγεινό στιγμιότυπο της κατάστασης του κόσμου μας, που τον παρέσυρε ο χείμαρρος των ανισοτήτων και των αδικιών», τόνισε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας παρουσίασε μια δυσοίωνη εικόνα του διεθνούς τοπίου, με γεωπολιτικές εντάσεις που επιδεινώνονται και την κλιματική αλλαγή που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Oπως είπε, τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι στιγμής «δεν ανταποκρίνονται στο ύψος του διακυβεύματος» και προειδοποίησε ότι «απέναντι σε όλες αυτές τις κρίσεις, το παγκόσμιο ανθρωπιστικό σύστημα είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μας αναγκαστικά περικόπτονται. Oμως, αν δεν δώσουμε φαγητό σε εκείνους που πεινάνε, τότε θα τροφοδοτήσουμε τις συγκρούσεις», υπογράμμισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline