Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024  06:24:18

Το μυθιστόρημα «Λάθος» του Αντ. Σαμαράκη και πάλι ταινία

Ο Ντέιβιντ Ντόσον στον ρόλο του Ανακριτή στο «Λάθος». Το θρυλικό μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη μεταφέρεται και πάλι στον κινηματογράφο ταινία σε παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε.

«Σε έναν δυστοπικό κόσμο, που κυριαρχείται από το Καθεστώς, ένας αδίστακτος Ανακριτής παίρνει εντολή από την Ειδική Υπηρεσία, την υπέρτατη εξουσία στον τόπο, να βάλει σε εφαρμογή και να ακολουθήσει ένα τέλειο Σχέδιο: να αποδείξει ότι ένας Ύποπτος είναι ένοχος. Ένα παιχνίδι ψυχολογικής χειραγώγησης μπαίνει σε εφαρμογή, ένα παιχνίδι όπου η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται και κάθε διάλογος ή δράση αποκτά μια νέα σημασία.
Το Σχέδιο προχωρά με ακρίβεια χρονομέτρου, βήμα-βήμα όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους και το παζλ σχεδόν ολοκληρώνεται.

Με μία όμως διαφορά.

Στο Σχέδιο υπάρχει ένα τόσο μικρό, μα τόσο μεγάλο τελικά, Λάθος... ένα Λάθος που υπάρχει και στο ίδιο το Καθεστώς...»
Η παραπάνω σύνοψη είναι της ταινίας «Το λάθος» που γυρίζεται αυτή την εποχή στην Αθήνα σε σενάριο-σκηνοθεσία Θεόφιλου Παπαστυλιανού.
«Με βαθύ σεβασμό στο έργο του σπουδαίου Αντώνη Σαμαράκη και με ιδιαίτερη χαρά, η ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε. ανακοινώνει την, βασισμένη στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα «Το Λάθος», παραγωγή της ταινίας «The Flaw» («Το Λάθος»)» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Σε μία εποχή που η σκιά του φασισμού απλώνεται επικίνδυνα πάνω από την Ευρώπη, αλλά και σε μία Νέα Εποχή όπου όλα στροβιλίζονται γύρω από τη δύναμη της κινούμενης εικόνας, η ταινία «The Flaw»(«Το Λάθος»), έρχεται μέσα από την Τέχνη του κινηματογράφου, να καταγράψει, όπως το βιβλίο, τα ολέθρια δεινά του Ολοκληρωτισμού, αλλά και να δηλώσει την πίστη στον Άνθρωπο που ακόμη και την ύστατη στιγμή μπορεί να βρει το φως της ψυχής του μέσα στο σκοτάδι.»

«Το Λάθος» είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Σε μέρες που οι αξίες δοκιμάζονται, οι άνθρωποι στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, η άνοδος του εθνικισμού είναι γεγονός, οι πόλεμοι έχουν ήδη διαστάσεις εφιάλτη και το μέλλον χαράζει ανησυχητικά αβέβαιο...»

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη μεταφέρεται στο σινεμά. Το 1975 ο Γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Φλάισμαν έκανε πρώτος την μεταφορά στην ομότιτλη συμπαραγωγής Δυτικής Γερμανίας – Γαλλίας – Ιταλίας με πρωταγωνιστές τους Μισέλ Πικολί, Μάριο Αντορφ και Ούγκο Τονιάτσι. Γυρίσματα εκείνης της ταινίας είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.

Ωστόσο, η καφκική ατμόσφαιρα του βιβλίου παίρνει πλέον σάρκα και οστά στην ταινία, σε μια μεταφορά η οποία γυρίζεται στην αγγλική γλώσσα, σε απροσδιόριστο τόπο και χρόνο «ακριβώς γιατί η ιστορία που αφηγείται είναι διαχρονική και παγκόσμια» όπως αναφέρεται από την παραγωγή. «Στοιχεία από το παρελθόν βοηθούν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας και μιας αισθητικής που μπορεί να παραπέμπει στο παρόν ή ακόμα και στο μέλλον.»

Μετά από εντατικό location scouting για να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, τα περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον συνεχίζονται σε διάφορες τοποθεσίες της Αττικής και της Βοιωτίας. Τα γυρίσματα είναι προγραμματισμένα να ολοκληρωθούν στις 9 Νοεμβρίου.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ντέιβιντ Ντόσον («Peaky Blinders») στον ρόλο του Ανακριτή και μαζί του οι Αρθουρ Μακ Μπέιν («Ναπολέων») στον ρόλο του Ύποπτου και Ραλφ Λιτλ («24 Hour Party People») στον ρόλο του Μάνατζερ. Τον ρόλο της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας στην ταινία ερμηνεύει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου.

Ο Αρθουρ Μακ Μπέινστον ρόλο του Υπόπτου στο «Λάθος»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline