Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  16:27:38

Τούρκος γεωλόγος ζητά έλεγχο της σεισμικής αντοχής της Μονής Σουμελά - Γιατί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μετά τους σεισμούς, που αποκάλυψαν την έλλειψη αντι-σεισμικής προστασίας στα ιστορικά κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, τα βλέμματα στην Τραπεζούντα στράφηκαν στη Μονή Σουμελά, η πλαγιά της οποίας καλύφθηκε με χαλύβδινα δίχτυα για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πτώσης βράχων.

Ο γεωλόγος μηχανικός Δρ. Χακάν Ερσόι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε να διεξαχθούν μελέτες σχετικά με την αντι-σεισμική προστασία της Μονής Σουμελά, ένα από τα σημαντικά ιστορικά, τουριστικά και θρησκευτικά μέρη, του οποίου η πλαγιά καλύφθηκε με χαλύβδινα δίχτυα, μια αποκατάσταση που διήρκεσε 6 χρόνια, για να αποσοβήσει τον κίνδυνο πτώσης βράχων. Εφιστώντας την προσοχή στην αύξηση των κατολισθήσεων και των πτώσεων βράχων στην περιοχή της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, οι ειδικοί προτείνουν να αυξηθούν τα μέτρα.

«Η αποκατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με την όψη»

Ο καθηγητής γεωλογίας τονίζει ότι στις εργασίες αποκατάστασης πρέπει να εξετάζεται η στατικότητα του μνημείου πλέον κι όχι τόσο η οπτική ανασύσταση του κτιρίου με βάση το παρελθόν του.

«Αυτά είναι πραγματικά σημαντικά από την άποψη της αρχιτεκτονικής, της πόλης, της περιοχής και του σχεδιασμού. Ωστόσο, σε περίπτωση σεισμού, στατικών ή εδαφικών συνθηκών ή αν υπάρξει περιστατικό πτώσης βράχων, αυτά εμπλέκονται πλήρως».
Ειδικά στην περιοχή της Μονή Σουμελά δεν έχει εξεταστεί η στατική αλλαγή που θα προκύψει σε μια αποκατάσταση από έναν πολιτικό μηχανικό, δηλώνει ο Τούρκος γεωλόγος, που εφιστά την προσοχή για το ρήγμα της Μαύρης Θάλασσας.

«Παρόλο που η περιοχή δεν βρίσκεται σε σεισμική ζώνη, έχουμε το ρήγμα της Μαύρης Θάλασσας και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που είναι πολύ κοντά. Πόσο θα επηρεάσουν τα κύματα από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αυτά τα έργα αποκατάστασης, ειδικά τα έργα που πραγματοποιούνται όσον αφορά τη Μονή Σουμελά; Έχει μελετηθεί αυτό; Πρέπει να δώσουμε προσοχή και σε αυτό. Θέλω να πω, η χώρα μας είναι μια χώρα σεισμών.

Ανεξάρτητα από το τι πρόκειται να κάνουμε, είτε πρόκειται για αποκατάσταση, είτε για ένα νέο κτίριο, είτε για ένα παλιό κτίριο, πρέπει οπωσδήποτε να διεξάγουμε έργα λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει σεισμική επίδραση. Προτείνω να διεξαχθούν μελέτες προσανατολισμένες στον σεισμό στο μοναστήρι Σουμελά», δήλωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline