Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:31:51

Πάνος Προφήτης: «Στο πρόσωπο της Κάλλας βλέπω μια δύναμη»

Ο νεαρός εικαστικός, Πάνος Προφήτης, μάς μιλάει για την πολυμορφική εγκατάσταση που ετοιμάζει στη Λυρική, αντλώντας έμπνευση από τη Μαρία Κάλλας και τη Μήδεια.

Μπορεί να αποκαλεί τα έργα του «αινιγματικά», ο ίδιος όμως μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο. Ευδιάθετος και προσηνής, ο Πάνος Προφήτης είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες φωνές στην καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Αυτές τις μέρες προετοιμάζεται για το Unboxing Callas, το εικαστικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Ο επιμελητής του προγράμματος, Βασίλης Ζηδιανάκης, με αφορμή τη νέα παραγωγή της Μήδειας του Κερουμπίνι, τον προσκάλεσε να δημιουργήσει ένα εικαστικό πείραμα με τίτλο Από την Κάλλας στη Μήδεια, που καταλαμβάνει για πρώτη φορά τους χώρους του Φουαγέ της ΕΛΣ.

Πώς αποφάσισες να γίνεις εικαστικός;
Ο θείος και η θεία μου δούλευαν στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Με επηρέασαν πολύ. Θυμάμαι τα παιδικά μου καλοκαίρια στο εξοχικό του στην Αυλίδα, να φτιάχνουμε ξυλόγλυπτα ή να ζωγραφίζουμε με κάρβουνα τους δρόμους. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι ήταν μονόδρομος. Πήρα το πτυχίο μου από την ΑΣΚΤ και έπειτα έκανα μάστερ στο Βέλγιο.

Τι θες να νιώθουμε βλέποντας τα έργα σου;
Επιδιώκω να έχουν μια αινιγματική διάθεση. Δεν θέλω να σου πω πώς θα δεις ή θα αισθανθείς κάτι. Προτιμώ να είναι ανοιχτά σε ερμηνείες και σίγουρα να έχουν μια οικουμενική διάσταση, να απευθύνονται σε όλους.

Από πού εμπνέεσαι;
Από τα πάντα. Από ένα θεατρικό του Ίψεν μέχρι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ένα κόμικ, ακόμα και από ένα μπετόνι βενζίνης που θα τύχει να βρω πεταμένο σ' ένα βενζινάδικο.
Μίλησέ μου για όσα θα δούμε στο Φουαγέ της Λυρικής.

Θα δείτε μια γλυπτική εγκατάσταση, μια βιντεοεγκατάσταση και μια περφόρμανς που ενεργοποιεί την εγκατάσταση στο σύνολό της. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γλυπτική σύνθεση που δημιούργησα, αποτελούμενη από ανάγλυφα προφίλ προσώπου. Το πρώτο προφίλ είναι της ίδιας της Κάλλας και το τελευταίο της Μήδειας. Ήθελα να δημιουργήσω μια γλυπτική αφήγηση που θα συνδέει τη σπουδαία καλλιτέχνιδα με έναν από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους ρόλους της.
Έχεις μια εμμονή με τα γλυπτά προσωπεία.

Πράγματι. Είναι ένα σχόλιο σχετικά με την υποκριτική διάθεση της κοινωνίας μας. Συχνά δεν κρυβόμαστε πίσω από μια μάσκα; Έχει χαθεί η ειλικρίνεια. Δες τι γίνεται στα σόσιαλ μίντια.
Στο πρόσωπο της Κάλλας τι βλέπεις;
Μια δύναμη. Αν σκεφτείς τη ζωή της, από πού ξεκίνησε και πού κατάφερε να φτάσει, θαυμάζεις την τόλμη της, πέρα από τη μουσική της.

Είναι η στιγμή της Αθήνας για τους καλλιτέχνες;

Η σκηνή μας είναι σε κίνηση, μπορεί όμως αυτό να είναι μια φούσκα. Ξεπηδούν ολοένα και πιο συχνά καλλιτεχνικοί χώροι, δεν ξέρω όμως πόσο βιώσιμο είναι όλο αυτό, αν σκεφτούμε ότι η Αθήνα δεν έχει την αγορά της τέχνης που έχει, π.χ., η Αμβέρσα.
Πώς βιώνεις τον ρόλο του νέου μπαμπά;
Είναι μια έντονη εμπειρία, άκρως εποικοδομητική, αν σκεφτείς ότι μαθαίνω πώς είναι να είμαι ειλικρινής και να δίνω αγάπη. Καμιά φορά κοιτάζω γύρω μου, βλέπω όλη αυτή τη φθορά και λέω: «Μα καλά, σε τι κόσμο τα έφερα να ζήσουν; Πρέπει να τον αλλάξουμε». Αν καταφέρω να τους μάθω πώς να αποφεύγουν τη φθορά, αυτό θα είναι κέρδος.

Η πολυμορφική εγκατάσταση Unboxing Callas – Από την Κάλλας στη Μήδεια, σε σύλληψη και εκτέλεση του Πάνου Προφήτη, θα παρουσιάζεται στο Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ από τις 04/05 έως τις 09/06 με ελεύθερη είσοδο, nationalopera.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline