Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:06:15

Γούντι Αλεν στο ΒΗΜΑ: «Η Αθήνα είναι υπέροχο φόντο για ταινία»

Mε αφορμή την προώθηση της γαλλικής ταινίας του «Γυρίσματα της τύχης», Ο Γούντι Αλεν βρέθηκε στην Αθήνα και συνομίλησε με τον Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Πέντε πράγματα που αποκομίσαμε κουβεντιάζοντας με τον διάσημο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό στη συνάντησή μας στο «Grande Bretagne» με αφορμή την προώθηση της γαλλικής ταινίας του «Γυρίσματα της τύχης» που διανέμεται στην Ελλάδα στις 27/9.

Η σημασία της τύχης

«Σε όλη μου τη ζωή υπήρξα τυχερός. Με μεγάλωσαν δύο υπέροχοι γονείς, περιστοιχιζόμουν πάντα από καλούς φίλους που φρόντιζαν να μου δίνουν πάντοτε τις σωστές συμβουλές σε αυτό που ήμουν καλός. Εχω κάνει έναν όμορφο γάμο. Σε λίγο κλείνω τα 88 (γεννήθηκε 30/11/1935) και δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου στο νοσοκομείο, ποτέ δεν είχα κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στο μόνο θέμα που όπως κανείς δεν θα υπάρξω ποτέ τυχερός, είναι ο θάνατος. Αυτή είναι μια κακή συμφωνία που όλοι κάνουμε από τη στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή».

Η φροντίδα των Γάλλων

«Εχω επισημάνει πολλές φορές ότι στην καριέρα μου οφείλω πολλά στους Γάλλους. Οι ταινίες μου ήταν πάντα πολύ δημοφιλείς στη Γαλλία, περισσότερο από την Αμερική. Για κάθε Νεοϋορκέζο, το Παρίσι είναι ένας παράδεισος και εγώ είμαι λάτρης της μπελ επόκ, μιας εποχής που θεωρώ ταβάνι πολιτισμού. Η Νέα Υόρκη, την οποία επίσης αγαπώ, είναι επίσης υπέροχη πόλη αλλά δεν έχει την ομορφιά και το ρομάντζο του Παρισιού».

Γυρίζοντας στα γαλλικά

«Δεν με πείραξε καθόλου που δεν καταλάβαινα τους ηθοποιούς όταν γυρίζαμε τα «Γυρίσματα της τύχης» (ανάμεσά τους οι Λου Ντε Λαζ, Νιλς Σνάιντερ, Μελβίλ Πουπό). Γιατί τη γλώσσα του σώματος όλοι την καταλαβαίνουμε. Εξάλλου, είχα τους βοηθούς μου οπότε ήξερα ακριβώς τι συμβαίνει στο σετ της ταινίας. Ακόμα και αν κάποιες φορές οι ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν ενημερωνόμουν και αν συμφωνούσα προχωρούσαμε»

Λάτρης του ελληνικού πολιτισμού

«Είμαι καλός γνώστης της ελληνικής μυθολογίας και έχω χρησιμοποιήσει στοιχεία της αρχαίας τραγωδίας σε κάποιες ταινίες μου όπως την «Ακαταμάχητη Αφροδίτη». Οταν ήμουν παιδί μεγάλωνα με όλους αυτούς τους σπουδαίους αρχαίους Ελληνες, τους ευφυείς τραγωδούς, τους ποιητές, τους φιλοσόφους. Ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, απίστευτοι άνθρωποι, είπαν τα πάντα πρώτοι! Και όλοι τους κάπου εδώ γύρω ήταν. Είναι αστείο αλλά σήμερα το πρωί ενώ έπαιρνα το πρωινό μου, πίνοντας τον χυμό μου σκεφτόμουν ότι ο Σωκράτης έπινε τον ίδιο χυμό με μένα κάπου εδώ! Δεν είναι φανταστικό μόνο να το σκέφτεσαι;».

Γυρίσματα στην Αθήνα

«Δεν είχα ποτέ μια ιδέα για ταινία στην Αθήνα αλλά ποτέ δεν ξέρεις... Αν μου ερχόταν μια ιδέα να γυρίσω μια ταινία εδώ θα το έκανα. Η Αθήνα είναι υπέροχο φόντο για ταινία και περιέργως δεν έχουν γυριστεί πολλές ταινίες με ελληνικό φόντο που να έχουν προβληθεί στην Αμερική. Και σίγουρα όχι ταινίες με ιστορικό ελληνικό φόντο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline