Κυριακή 22 Μαϊου 2022  20:53:04

«Η άμεση αντίδραση έσωσε ζωές

Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στην Αττικλη το καλοκαίρι: «Επισκέπτομαι για ακόμα μία φορά έναν χώρο ο οποίος μας είναι πια εξαιρετικά οικείος, προκειμένου να ενημερωθούμε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου 2021 από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.


»Είχαμε ήδη μία πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία. Η άμεση αντίδραση της πολιτείας ευτυχώς έσωσε ζωές, περιόρισε όσο αυτό ήταν εφικτό τις απώλειες, ενώ η ειδοποίηση και η απομάκρυνση των κατοίκων -όπου και όποτε χρειάστηκε- λειτούργησε υποδειγματικά. και βέβαια οι αποζημιώσεις των πληγέντων προχωρούν.

»Θέλω να τονίσω ότι έγινε μία σημαντική καταστροφή ως προς το φυσικό περιβάλλον και σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι είδαμε μία τόσο μεγάλη πυρκαγιά στα μέσα Μαΐου. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είδα είχαμε 25 χρόνια, τουλάχιστον, να δούμε ένα τέτοιο φαινόμενο.
»Η κυβέρνηση μας έχει διευρύνει από το 2019 την περίοδο επιφυλακής για τις φωτιές. Φαίνεται όμως, και για τους μελλοντικούς μας σχεδιασμούς, ότι ούτε αυτό ενδεχομένως να είναι πια αρκετό και θα πρέπει να συγχρονιστεί με τα χρονοδιαγράμματα και την προμήθεια των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων που η χώρα μας χρησιμοποιεί κάθε χρόνο.

»Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία είναι ότι καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι.
»Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χρόνο ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών που καλείστε να διαχειριστείτε ξεκινούν, κατά κανόνα, από ανθρώπινη αμέλεια. Και ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε και τη νομική αντιμετώπιση της καταστροφικής αμέλειας.

»Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε τεχνικά μέσα είναι ήδη μεγάλη, είναι ήδη σημαντική. Βάρος όμως πρέπει να δοθεί και στον τομέα της παρακολούθησης, ώστε η επέμβαση να είναι έγκαιρη και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διότι οι άνεμοι μετατρέπονται εύκολα -το είδαμε και στην περίπτωση της τελευταίας πυρκαγιάς- σε παντοδύναμο εχθρό.

»Βρίσκομαι σήμερα εδώ ακριβώς για να παρακολουθήσω το σχέδιό μας για το καλοκαίρι. Θα έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τους δημοτικούς άρχοντες της Αττικής, επειδή για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας έχει καταρτιστεί ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο το οποίο εντοπίζει -στην Αττική σε πρώτη φάση- ζώνες επικινδυνότητας. Υποσύνολα Δήμων δηλαδή τα οποία έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκεί δηλαδή όπου συνυπάρχει ουσιαστικά η οικιστική ανάπτυξη με τον δασικό χαρακτήρα των περιοχών. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Πολλά πεσμένα δέντρα από τη Μήδεια

»Είναι απολύτως επιβεβλημένο, με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης όσον αφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους, να υπάρξει απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών και καθαρισμός των περιαστικών περιοχών. Αυτό είναι μία αρμοδιότητα η οποία ανήκει στους Δήμους. Εμείς είμαστε εδώ να τους στηρίξουμε και να την κάνουμε πράξη.

»Γνωρίζουμε ότι η «Μήδεια» άφησε πίσω της πάρα πολλά πεσμένα δέντρα τα οποία έχουν επιβαρύνει την εύφλεκτη ύλη η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την πρωτοφανή αυτή χιονόπτωση. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τις περιαστικές περιοχές αλλά και τα δάση μας -και αναφέρομαι ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση της Αττικής- από όσο το δυνατόν περισσότερη εύφλεκτη ύλη, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για τη δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο.

»Και βέβαια από ό,τι αντιλαμβάνομαι -και θα το δούμε και στη συνέχεια- έχει εκπονηθεί ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο σχέδιο για την προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο μεγάλη σημασία έχουν για το περιβαλλοντικό μικροκλίμα ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.

Εγρήγορση όλων

»Σταματώ εδώ ζητώντας για ακόμα μία φορά την εγρήγορση όλων. Όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Θα ευχαριστήσω προκαταβολικά τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος για όλα όσα έχουν κάνει και για όλα όσα θα κληθούν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι. Να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές μας οι οποίοι συνεπικουρούν αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται κάθε χρόνο για να περιορίσουμε στο ελάχιστο το αποτύπωμα των καταστροφικών πυρκαγιών.
»Και εύχομαι και ελπίζω, είμαι σίγουρος, ότι θα κάνουμε και φέτος, όπως κάναμε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια τα οποία η πολιτική ηγεσία είναι υπόλογη, το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Δεν θέλω να επαναλάβω πράγματα τα οποία ήδη γνωρίζετε και τα οποία έχετε συζητήσει στις δύο προηγούμενες συσκέψεις τις οποίες είχατε.
»Θέλω να τονίσω μόνο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και χρειαζόμαστε ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εκπονηθεί. Προφανώς το πρώτο μας και το κύριό μας μέλημα, πάντα, θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.

»Το δεύτερο που θέλω να τονίσω -το γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά- είναι ότι η «Μήδεια» έχει αφήσει πίσω της πολλές πληγές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι για μένα απόλυτη προτεραιότητα είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες καθαρισμού που αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων, στα όρια τουλάχιστον των οικισμών, όπως ορίζει ο νόμος.

Εξουσιοδότηση

»Αντιλαμβάνομαι Στέλιο ότι έχουμε εγκρίνει κάποιες χρηματοδοτήσεις για όλη την Ελλάδα αλλά και για τους 11 Δήμους οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα εδώ. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος:
»ο Υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσιοδότηση μου σε περίπτωση που απαιτούνται περισσότεροι πόροι και αυτοί οι πόροι μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα -το τονίζω αυτό- έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό το οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει, να προχωρήσει στην εκταμίευση και πρόσθετων πόρων προκειμένου να υποστηριχθούν οι 11 αυτοί Δήμοι. Αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα προφτάσουμε να κάνουμε τη δουλειά.

»Να τονίσω τέλος ότι έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι ακόμα, όπως είπα, έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της «Μήδειας» ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί.

»Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline