Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:13:57

Προσοχή με τα κινητά σας»: Μήνυμα - προειδοποίηση της ΕΥΠ σε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης

Υπόθεση που φαίνεται να έχει βάθος. Προειδοποιητικό μήνυμα απέστειλε η ΕΥΠ σε κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους, τονίζοντας ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς, προκαλώντας ανησυχία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η ΕΥΠ προειδοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, όπως και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης συνομιλίας, δεν είναι ασφαλείς και αδιάβλητες. Τους ζητά μάλιστα να μην χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σοβαρά θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο, προτρέποντάς τους να τις υποκαταστήσουν με άλλη, λιγότερο δημοφιλή εφαρμογή, που έχει τις ρίζες της στην Ελβετία.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Σημειώνεται πάντως πως εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν τις γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, διότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους.

«Αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι απαλλαγμένα από ελαττώματα και επομένως δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των επικοινωνιών και των πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτών», αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφεται από την κ. Μπορν και δημοσιοποίησε τηνπερασμένη Τετάρτη η γαλλική εφημερίδα Le Point.

«Τον Δεκέμβριο ολόκληρη η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί την ασφαλέστερη στον κόσμο εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε ζητήσει από κρατικούς αξιωματούχους να απεγκαταστήσουν από τα κινητά τους όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, όπως επίσης παιχνίδια αλλά και πλατφόρμες προβολής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Σε αντίστοιχα μέτρα προχώρησε και η βρετανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το γραφείο που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου (Cabinet Office) επικαιροποίησε έπειτα από μια δεκαετία τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες ασφάλειας που αφορούν τις επικοινωνίες υπουργών, ειδικών συμβούλων και υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων. Στα μέσα Απριλίου το Cabinet Office είχε ζητήσει τη μη χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών προειδοποιώντας τα κυβερνητικά στελέχη ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι «υπόλογα για τις επιλογές τους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline