Σάββατο 13 Απριλίου 2024  02:13:28

Φάμελλος: Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη για τα Τέμπη

«Αντί για διερεύνηση επιλέξατε τη συγκάλυψη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης, να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας.

Και το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται κάθε μέρα από την συντονισμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες».

Σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζοντας σήμερα δεν συμμετέχει στη συζήτηση της ελληνικής Βουλής για δικαιοσύνη- και μην επιχειρήσετε συμψηφισμούς με άλλες υποθέσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα». Υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει την κυβέρνηση και ότι «το σκάνδαλο της συγκάλυψης έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «έχετε όλοι μια πολύ μεγάλη ευθύνη: Αν θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια ή θα κουβαλάτε το στίγμα της συγκάλυψης. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

«Η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να λάμψει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου πήρε το λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ρωτώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. «Κατάλαβα την πεποίθηση σας ότι αν μη τι άλλο υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων των υπουργών.

Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε αυτή την πεποίθηση, θα καταθέσετε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής;», είπε. Προσέθεσε ότι «πρόταση τέτοια δεν έχει κατατεθεί», δηλαδή «πρόταση που να συνδέει τις συγκεκριμένες ανθρωποκτονίες ή την παρακώλυση συγκοινωνιών με την κακουργηματική αυτή μορφή δεν έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση» και πως «η πρόταση που απορρίφθηκε, θυμίζω, ήταν μία πρόταση που αφορούσε διάφορα ζητήματα ενδεχομένων παράβασης καθήκοντος ή απιστίας για λογιστικά και οικονομικά ζητήματα της εκτέλεσης της σύμβασης 717». «Θέλω να μου διευκρινίσετε, θα καταθέσετε τέτοια πρόταση στο Κοινοβούλιο ή όχι;», είπε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε ότι ο κ. Βορίδης μάλλον δεν άκουσε την ομιλία του. Αφού είπε ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση της οποίας τους νόμους δεν ψηφίζει, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε: «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα.

Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις για την ευθύνη παραβίασης των ευθυνών ή για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται -και το προβλέπει αυτό και το ανακριτικό υλικό- αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, γνωρίζουμε -και το έχετε προαναγγείλει- ότι αν καταθέσουμε πρόταση προανακριτικής επιτροπής έχετε αποφασίσει -και το είπατε από τις 15 Νοεμβρίου- να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα». «Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το κάνατε ήδη μία φορά στις 22 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα μετά. Άρα έχουμε ένα πολιτικό δίλημμα: Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις που αποκαλύπτονται σωρηδόν ή να ζητήσουμε υπερβαίνοντας ακόμη κι αυτές τις αποδείξεις αλλά ενώνοντας όλη την αντιπολίτευση, να ψάξει όλο το φάκελο ή Δικαιοσύνη; Κάναμε λοιπόν αυτή την υπέρβαση και θέτουμε αυτό το δίλημμα σε σας», είπε.

Τόνισε: «Εμείς λέμε να πάρει μια απόφαση η Βουλή ομόφωνα και να πει ότι, όπως προβλέπεται και αφήνεται το περιθώριο στο Σύνταγμα, η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα διά παραλείψεως των πολιτικών προσώπων. Το ερώτημα πια είναι σε σας κύριε Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί δεν δέχτηκαν την άρση της ασυλίας;». «Εμείς λέμε όλα στη Δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες χωρίς καμιά συγκάλυψη, εσείς όμως υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης», είπε, προσθέτοντας ότι η απουσία του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι δε σέβεται την μνήμη των θυμάτων τις οικογένειές τους, τις ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές, την ελληνική Βουλή, τη Δικαιοσύνη».

Επανερχόμενος ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι αυτό που κατάλαβε είναι ότι «από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής». «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε τα αδικήματα, πρέπει να τα περιγράψετε, πρέπει να πείτε επακριβώς τις συμπεριφορές, πρέπει να περιγράψετε την αμέλεια, πρέπει να κάνετε μία εξειδικευμένη ποινική συζήτηση, δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη της πρότασης αυτής. Αυτό προέκυψε από την σημερινή σας τοποθέτηση», είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline