Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  05:31:56

Παυλόπουλος σε μαθητές: «Η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την υπηρετεί»

Για μια ακόμη χρονιά, ο ΠτΔ δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τους συμμετέχοντες στις Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες. Για μια ακόμη χρονιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τους συμμετέχοντες στις Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι «η Αριστεία, όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της Ισότητας, αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί».

Απευθυνόμενος στους νεαρούς αριστούχους συμμετέχοντες στις Εθνικές Μαθητικές Ολυμπιακές Ομάδες, επισήμανε πως μέσ' από την επιλογή τους απέδειξαν την ίδια την αξία τους και τόνισε ότι αυτή την αξία οφείλουμε και να την αναγνωρίσουμε και να την τιμήσουμε. «Διότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια της Αριστείας. Της Αριστείας την οποία, όλοι οι άνθρωποι, αλλά ιδίως εμείς οι Έλληνες, πρέπει να την υπηρετούμε κατά τον προορισμό της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της Αριστείας αναδείχθηκε, για πρώτη φορά, ρητώς σ΄ αυτόν εδώ τον Τόπο, από τον Όμηρο. Το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη. Θέλω, δε, να τονίσω ότι η Αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της Ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της Ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική Ισότητα» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος, αναλογική Ισότητα κατ΄ Αριστοτέλη, ισότητα κατά το Σύνταγμα, σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η Ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσο τρόπο τα άνισα. «Όταν, δηλαδή, ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση των ανίσων. Σ΄ αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι για ν' αποκτήσει η Ισότητα και η Αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η Κοινωνία και η ίδια η Πολιτεία οφείλει, ιδίως στους μαθητές, που αρχίζουν τη σταδιοδρομία τους, να τους εξασφαλίζει πραγματική Ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. «Ισότητα στην αφετηρία, για να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας ν' αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση».

Αναφερόμενος στις «Ολυμπιακές Μαθητικές Ομάδες», υπογράμμισε τη σημασία τους, τονίζοντας ότι συνδέονται με τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας -κι΄ αυτό είναι κάπως φυσικό- να συνδέουμε τον Ολυμπισμό, το Ολυμπιακό Πνεύμα, μόνο με τον Αθλητισμό. Βεβαίως, η Ελλάδα υπήρξε κοιτίδα του Αθλητικού Ολυμπισμού και παραμένει. Αλλά ο Ολυμπισμός, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες, δεν αφορούν μόνο τον Αθλητισμό. Εκτείνονται σε όλο το πεδίο της κοινωνικής προσφοράς και της κοινωνικής δημιουργίας. Και αυτό γιατί ο Ολυμπισμός είναι άρρηκτα δεμένος -επειδή γεννήθηκε από αυτές- με τις βασικές αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και, συνακόλουθα, της Αριστείας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline