Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024  23:49:08

Γκουτέρες: «Βρώμικα» τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν «μάσησε» τα λόγια του για το φλέγον και παγκόσμιο ζήτημα του ενεργειακού.Ογενικός γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών «έριξε» ευθεία βολή κατηγοριών εναντίον των ενεργειακών εταιρειών. Συγκεκριμένα, τις κατηγόρησε λέγοντας ότι είναι «ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη-ρεκόρ από την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων και κοινοτήτων, με τεράστιο κόστος για το κλίμα».

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας μέτρησαν αθροιστικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο «σχεδόν 100 δισ. δολάρια» εν μέσω της αναταραχής του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτή η τραγική απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το κοινό μοναδικό μας σπίτι», είπε ο χαρακτηριστικά.

Γι' αυτό και προέτρεψε τις χώρες «να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους άνθρωποι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν ευρείες συνέπειες, καθώς νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λυγίζουν κάτω από την πίεση. «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες -που »πνίγονται» στο χρέος, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία του Covid-19- θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το χείλος του γκρεμού», είπε. «Βλέπουμε ήδη τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κύματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που δεν θα αφήσει καμία χώρα ασυγκίνητη».
Παράλληλα, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων. Ο πόλεμος δεν έχει προκαλέσει δεινά μόνο σε αυτή τη χώρα, αλλά μια παγκόσμια «τριπλή κρίση πρόσβασης στην τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοδότηση», ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline