Κυριακή 28 Απριλίου 2024  06:34:29

Αυστηρός ο Τζο Μπάιντεν για Τουρκία

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ και άλλων για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι λέγοντας ότι ο Κέρι θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για να «εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ενέργειες της αστυνομίας».

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που δέχτηκε πρόσφατα τον τούρκο πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο δεν μίλησε δημόσια για την τουρκική κρίση.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την παρέμβασή του χθες βράδυ στο «Τουρκο-Αμερικανικό Συμβούλιο», μια ένωση για την προώθηση των εμπορικών, στρατηγικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα που συνεδρίαζε στην αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να φθάσει στο στόχο της και να γίνει μια από τις δέκα ισχυρότερες οικονομίες έως το 2023, αλλά δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις αρχές της δημοκρατίας.

«Το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στους Τούρκους και σε κανέναν άλλον, αλλά οι ΗΠΑ δεν προσποιούνται ότι αδιαφορούν» για την τύχη της χώρας, δήλωσε ο Μπάιντεν υποστηρίζοντας το δικαίωμα των Τούρκων να διαδηλώνουν και να εκφράζονται ελεύθερα.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν ορισμένες προφανείς αρχές σε αυτές τις περιπτώσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «ζωτικής σημασίας σύμμαχο», αλλά με αυστηρή δήλωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline