Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  04:28:29

Μητσοτάκης: Η αξιοποίηση τριών συγγραφέων στην πολιτική στόχευση.

Μητσοτάκης για φωτιές: Είμαστε σε πόλεμο - Σε επιφυλακή και τις επόμενες εβδομάδες. Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τρεις προσωπικότητες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες δεν έχουν φαινομενικά καμία σχέση μεταξύ τους, αλλά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους ανάφερε στην ομιλία του για να αποδείξει ότι η τέχνη της πολιτικής είναι να αξιοποιείς την τέχνη στην πολιτική, όπως σημειώνει ο σημερινός ΒΗΜΑτοδότης. Πρώτη αναφορά για τον Νίκο Καζαντζάκη (στην ομιλία του για την ψήφο των ομογενών) «Οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται, τόσο περισσότερο την αγαπούν. Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει στους Έλληνες του εξωτερικού. Γίνονται καλύτεροι...».

Δεύτερη αναφορά στο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία». Τρίτη αναφορά στον Θεσσαλονικιό συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη: «Είναι θρασείς ένδον απόδημοι οι ασάλευτοι απόδημοι εντός, οι οποίοι κατά βάθος είναι εκτός».

Μεσόγειος: Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
Εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής

Τα νερά της Μεσογείου κατέγραψαν τη Δευτέρα την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, σύμφωνα με το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιων ερευνών της Ισπανίας, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής.

«Ένα νέο ρεκόρ για την περίοδο 1982-2023 καταρρίφθηκε όσον αφορά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, με 28,71 βαθμούς Κελσίου», ανέφεραν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) της Βαρκελώνης, αφού ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα που έλαβαν από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 28,25 βαθμοί και είχε καταγραφεί στις 23 Αυγούστου 2003.

Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το Copernicus όμως «είμαστε πεπεισμένοι ότι (...) η διάμεση θερμοκρασία, μέχρι και το πρώτο δέκατο, είναι γενικά σωστή», είπαν οι ερευνητές Χουστίνο Μαρτίνεθ και Εμίλιο Γκαρθία. Οι επιστήμονες αυτοί προτιμούν να λαμβάνουν υπόψη τους τη διάμεση θερμοκρασία αντί για τη μέση (28,40°C την Δευτέρα) επειδή η τιμή της δεν επηρεάζεται από ακραίες μετρήσεις σε μεμονωμένες περιοχές της Μεσογείου. Τοπικά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς (4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή) στα νερά μεταξύ Σικελίας και Νάπολης.

Τόσο υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στους καύσωνες της περιόδου 2015-19 στη Μεσόγειο αυξήθηκε η θνησιμότητα τουλάχιστον 50 ειδών (κοράλλια, αχινοί, ποσειδωνίες κλπ) σε βάθος μέχρι και 45 μέτρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην επιστημονική επιθεώρηση Global Change Biology.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline