Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024  03:39:44

«Δεν νοείται διάλογος «άνευ όρων» με την Τουρκία» κατά Ν. Δένδια

Όσον αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι μία ακόμη δυνητική ευκαιρία σε αυτήν την κατεύθυνση, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, για να εμπεδωθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο κλίμα».


«Στην ατζέντα της γειτονικής χώρας εξακολουθούν να διατηρούνται αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους, τον Ιούλιο

Εξάλλου, όπως είπε, «αυτό ήταν και το πνεύμα της πρώτης συνάντησης που είχα στη Λιθουανία με τον ομόλογό μου, Γιασάρ Γκιουλέρ. Όμως, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Κατά διαστήματα, Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν μία ρητορική που ανατρέχει στην προ σεισμών περίοδο, ενώ στην ατζέντα της γειτονικής χώρας εξακολουθούν να διατηρούνται αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
«Και βεβαίως δεν νοείται διάλογος «άνευ όρων», εκτός δηλαδή πλαισίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Ο διάλογος των κρατών δεν συνιστά ούτε φιλοσοφική αναζήτηση ούτε παζάρι.

Για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Ελπίζω βαθύτατα ότι αυτή θα είναι η επιλογή του Προέδρου Ερντογάν, που θα αποτελεί και την ιστορική υστεροφημία του».

Για το ενδεχόμενο κοινής επίσκεψής του με τον κ. Γκιουλέρ τους επόμενους μήνες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, είπε πως «η ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς» ενώ αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ξεκαθάρισε ότι «η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα».
«Δεν πρέπει, όμως, να συγχέουμε τα μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς», διευκρίνισε.

Για τα F35

Για το πρόγραμμα των F-35 επεσήμανε ότι «η διαδικασία της έκδοσης της LOA βρίσκεται στο τελικό στάδιο, βάσει των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Εκτιμάμε ότι σύντομα θα αποσταλεί η επιστολή αποδοχής. Είμαστε, επίσης, σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το θέμα αυτό».
Όσον αφορά την αμυντική συνεργασία με Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες, όπως με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε νέες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνονται στις κύριες προτεραιότητές μας, όπως και η σύνδεση της έρευνας με τις στρατιωτικές σχολές».

«Στόχος μας είναι, επίσης, η περαιτέρω εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και σε συνεργατικά προγράμματα παραγωγής αμυντικού υλικού μέσω ΕΕ και ΝΑΤΟ, στα οποία ήδη συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα μεγέθυνσης της αμυντικής βιομηχανίας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline