Κυριακή 28 Απριλίου 2024  05:27:38

Ο Δούκας και το τρόπαιο της ΚΕΔΕ

Σε μια νέα μάχη που δύσκολα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, όπως εκείνη για τον Δήμο της Αθήνας που τον ανέδειξε νικητή, αλλά εάν δοθεί μπορεί να έχει ευρύτερη πολιτική σημασία, προσανατολίζεται ο Χ. Δούκας.


Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων σταθμίζει –με πάρα πολλές πιθανότητες να αποφασίσει θετικά– να διεκδικήσει τον προσεχή Φεβρουάριο την προεδρία της ΚΕΔΕ από τον νυν πρόεδρο και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ.

Ως βασική ατζέντα ο Χ. Δούκας θα έχει πως πρέπει να αποτραπεί η απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διασφάλιση περισσότερων πόρων και θέματα όπως η ασφάλεια των δημοτών, η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και η ενεργειακή φτώχεια.
Οπως προαναφέρθηκε, οι συσχετισμοί δεν ευνοούν τον νέο δήμαρχο της Αθήνας, καθώς από τους 332 εκλεγμένους δημάρχους περί τους 190 είτε έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ. ή προέρχονται από το «γαλάζιο στρατόπεδο» και έχουν την έμμεση στήριξη της Πειραιώς.

Ομως είναι σαφές πως ενδεχόμενη στοίχιση των δημάρχων με αναφορές στην Κεντροαριστερά –δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Νέα Αριστερά– πίσω από την υποψηφιότητα Δούκα εάν επιτευχθεί και, το κυριότερο, φανεί ότι αποδίδει για δεύτερη φορά μετά τη μάχη για τον δήμο της Αθήνας, όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είχε την ενεργή στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη, θα δώσει μια άλλη δυναμική στις συζητήσεις για την προοπτική των συνεργασιών στο λεγόμενο «προοδευτικό τόξο».

Εξάλλου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κεφάλαιο Κεντροαριστερά και το «πώς μπορεί να ηττηθεί ο Μητσοτάκης» θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline