Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024  23:16:01

Υποδεχόμενοι το EuroPride, με μεγάλη εκδήλωση μετά τον νόμο ΛΟΑΤΚΙ.

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί την άλλη Παρασκευή το EuroPride, το πρώτο που γίνεται στην Ελλάδα και που υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει περισσότερους από σαράντα χιλιάδες επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο, βάζοντας την πόλη για λίγες μέρες στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας. Το θέμα είναι αν η προβολή θα έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Αν, δηλαδή, με τη «συμπεριφορά» της εκπέμψει εικόνα μιας κοινωνίας ανεκτικής στο διαφορετικό, ή θα αντιδράσει βγάζοντας προς τα έξω ένα απεχθές ομοφοβικό προφίλ, επιζήμιο για την ίδια, τους ανθρώπους της και την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη κουβαλάει μεταπολεμικά βεβαρημένο ιστορικό γύρω από θέματα ανοχής στη διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό, κ.λπ.).

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια εμφάνιζε εικόνα περίκλειστης πόλης που έβλεπε παντού εχθρούς και χρειάστηκε η διορατικότητα και αποφασιστικότητα του πρώην δημάρχου της Γιάννη Μπουτάρη που –οφείλουμε να του το πιστώσουμε– άνοιξε, όχι χωρίς εμπόδια, διάπλατα τα παράθυρά της στον κόσμο.
Τώρα με αφορμή το EuroPride η Θεσσαλονίκη θα δώσει «εξετάσεις» στις σύγχρονες, δημοκρατικές, ευρωπαϊκές κοινωνίες για το εάν μοιράζεται μαζί τους τον κώδικα αξιών που έχει ως θεμέλιό του τον σεβασμό στο διαφορετικό, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για ιδέες, θρησκευτική πίστη, σεξουαλικές προτιμήσεις κ.ά.
Η κοινωνία και οι φορείς της πρέπει να περιφρουρήσουν τις εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως αν συμφωνούν ή διαφωνούν – είναι θέμα δημοκρατίας.

Σκηνές με «αγανακτισμένους» ομοφοβικούς να πετροβολούν την κατ' αυτούς «βρώμικη παρέλαση» ή άλλες επιθετικές εκδηλώσεις, φανατισμένους ρασοφόρους να διαδηλώνουν κραδαίνοντας λάβαρα και σταυρούς μόνο ζημιά θα κάνουν. Οι αρχές βεβαίως και θα πρέπει να περιφρουρήσουν τις όλες δραστηριότητες και ήδη προετοιμάζονται γι' αυτό, με την επιστράτευση, όπως λέει το ρεπορτάζ, χιλιάδων αστυνομικών.

Δεν θα είναι η καλύτερη εικόνα αυτή της αστυνομοκρατούμενης πόλης με αφορμή ένα τέτοιο γεγονός, αλλά δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς από τη στιγμή που ήδη στο ημίφως, κόμματα της Ακροδεξιάς, παρεκκλησιαστικές οργανώσεις κ.λπ., επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα περί προσβολής των «εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων», στέλνουν εξώδικα, ασκούν πιέσεις στην Εκκλησία να χτυπήσει καμπάνες και να οργανώσει ολονυκτίες στους ναούς.

Στον αντίποδα, ο δήμος καλωσορίζει το EuroPride με ένα τεράστιο πανό στο κτίριό του, και φωτισμό του Λευκού Πύργου την ημέρα της παρέλασης. Και ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του να παράσχουν κάθε διευκόλυνση στους επισκέπτες και κατά κάποιες πληροφορίες η τοπική Εκκλησία διαμηνύει ότι δεν ενθαρρύνει αντιδράσεις ομοφοβικών κύκλων. Συστάσεις πάντως γίνονται διακριτικά και προς τους οργανωτές να αποφευχθούν από τους προσκεκλημένους ακραίες δημόσιες συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν. Ολοι πρέπει να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί το πισωγύρισμα που θα βλάψει την πόλη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline