Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  20:36:11

Το BBC ξεμπροστιάζει τον γιο του Μπαλτάκου για τους μετανάστες – Τι είπε on camera και τι στα... ελληνικά.

Το ρεπορτάζ του BBC που είναι σήμερα πρωτοσέλιδο για το τι συμβαίνει με τους μετανάστες στο Αιγαίο, κάνει ειδική αναφορά στον γιο του Μπαλτάκου με βίντεο που τον ξεμπροστιάζει για τα όσα λέει!

Τη Δευτέρα, το BBC με ένα άρθρο-κόλαφο καταγγέλλει το Λιμενικό Σώμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν άσυλο.
Και μέσα στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Δημήτρη Μπαλτάκου, γιου του Τάκη Μπαλτάκου προέδρου της ΕΠΟ.

Στο βίντεο που υπάρχει μέσα στο άρθρο, το BBC ουσιαστικά ξεμπροστιάζει τον πρώην επικεφαλής για τις ειδικές επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής! Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, την οποία το BBC βιντεοσκοπούσε κανονικά, ο Δημήτρης Μπαλτάκος διέψευσε πως η ελληνική ακτοφυλακή θα επιχειρούσε κάτι μη νόμιμο.

Ομως κατά την διάρκεια του διαλείμματος του γυρίσματος, ο Δημήτρης Μπαλτάκος μιλάει με κάποιον άλλον που βρίσκεται στην αίθουσα και στα ελληνικά λέει: «Δεν τους έχω πει πολλά, ε; Για πες. Ξεκάθαρο είναι αυτό εντάξει. Τι να πω όμως σε αυτούς; Απ΄έξω βλέποντας το είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Δεν είναι; Δεν θέλει πυρηνική φυσική.

Δεν ξέρω γιατί το κάνανε και μέρα μεσημέρι κιόλας (σ.σ. αναφέρεται σε πλάνο που του έδειξε το BBC με την ελληνική ακτοφυλακή να μεταφέρει μετανάστες). Είναι ξεκάθαρο παράνομο προφανώς. Προφανώς είναι παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα. Διεθνές αδίκημα»! Ολο το σκηνικό το έχει καταγράψει η κάμερα του ΒΒC σε ένα βίντεο 93 δευτερολέπτων και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Τι γράφει το άρθρο του ΒΒC

Επικαλούμενο μαρτυρίες διασωθέντων, το ρεπορτάζ που είναι σήμερα πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του βρετανικού Μέσου, αναφέρει πως «το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν».
«Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, λένε αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που πετάχτηκαν εσκεμμένα στο νερό», ανάφρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:

«Οι εννέα είναι μεταξύ των περισσότερων από 40 ανθρώπων που φέρεται να έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής απομάκρυνσης (σ.σ. το λεγόμενο push back) από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναφοράς τους στη θάλασσα αφού είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με ανάλυση του BBC».

Η απάντηση του Λιμενικού

«Η ελληνική ακτοφυλακή είπε στην έρευνά μας ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες», επισημαίνει εισαγωγικά το ρεπορτάζ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για αναγκαστικές επιστροφές – ωθώντας μετανάστες πίσω προς την Τουρκία, από όπου ξεκινούν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Όμως, το BBC για πρώτη φορά κατέγραψε τον αριθμό τέτοιων περιστατικών κατά τα οποία προκλήθηκαν θάνατοι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.
Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε το BBC συνέβησαν από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές του Μέσου ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline