Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024  21:09:55

Κούγιας: Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα για τις δηλώσεις εναντίον Κασσελάκη

Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα άσκησε ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνουσε σε βάρος του Αλέξη Κούγια για τις δηλώσεις κατά Κασσελάκη.

Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια για τις δηλώσεις του αναφορικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Στέφανο Κασσελάκη, άσκησε ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου.

Ο Ζήσης Κωνσταντίνου, όρισε ήδη εισηγητή για την υπόθεση και στάλθηκε κλήση στον κ. Κούγια, προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα – και στην συνέχεια να εκδοθεί η πειθαρχική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έχει παραγγείλει στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, να ερευνηθεί αν οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Κούγια παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο και ειδικά ως προς την κατεύθυνση προσβολής προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Οι δηλώσεις Κούγια – Η παραγγελία της εισαγγελέως

«Χθες, 18/6/2024 ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας προέβη στην ακόλουθη δημόσια δήλωση, αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Στέφανο Κασσελάκη: «Διάβασα ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στο γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης αυτής του ως άνω δικηγόρου, να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη εκ μέρους του της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014. Ειδικότερα θα πρέπει να διερευνηθεί, αν η ανωτέρω δήλωση, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, μπορεί να θεωρηθεί πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020). Δηλαδή αν η δήλωση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά ομάδας προσώπων που στοχοποιούνται ως έχοντα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και επομένως αν μπορεί να υποκινήσει μίσος κατ' αυτών και εν τέλει κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας εναντίον τους. Να ενημερωθούμε σχετικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline