Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:35:39

Ο Τσίπρας παραδέχτηκε περικοπές στις «υψηλές συντάξεις», που ο ίδιος απέκλειε μέχρι τώρα... Ψεύδη οι διαβεβαιώσεις του Κατρούγκαλου, που διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση κύριας σύνταξης. Κύριο

-Παράλληλα, από κοινού και οι δύο ,όπως και άλλοι παράγοντες της Κυβέρνησης, αποσιωπούν τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αφήσει τις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις πως οι συντάξεις είναι «κόκκινες γραμμές» και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης. Προχθές στην συνέντευξη του στο ΣΤΑΡ ο Πρωθυπουργός σκόπιμα θόλωσε» τις «κόκκινες γραμμές» για τις συντάξεις, λόγω της εμπλοκής με το ΔΝΤ. Ηταν φανερό ότι αναζητάει προσχήματα για την νέα ασυνέπεια στις εξαγγελίες και πολιτική υπαναχώρηση.

Με εμφανή τα σημάδια υποχώρησης μπροστά στην πίεση των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος εμμέσως ότι η εμπλοκή με το ΔΝΤ διαμορφώνει αβέβαιο τοπίο στη διαπραγμάτευση.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τερματίσει (στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου) όλα τα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων, εκφράζοντας εμφανώς την αγωνία του για το κλίμα αστάθειας που επικρατεί. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα τριάμισι χρόνια και θα τα εξαντλήσει, απέρριψε ξεκάθαρα τα σενάρια περί οικουμενικής και επέμεινε στην γραμμή της όξυνσης, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κατά της Φώφης Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος ειδικά μάλιστα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ δεν παρέλειψε και πάλι να αφήσει αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι υποχωρήσεις για τις συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Εξέφρασε μόνο την εκτίμηση ότι αυτό λογικά θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα και σαφή ορίζοντα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου. Δεν έκρυψε πάντως την έντονη δυσφορία του για τη στάση του ΔΝΤ, αποδίδοντας σε αυτό την εμπλοκή και την καθυστέρηση, ενώ επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός πάντως άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να αποδεχθεί η κυβέρνηση μειώσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από εκείνες των 1400- 1500 ευρώ. «Δεν είναι κόκκινη γραμμή μου να υπερασπίσω τις συντάξεις των 3000 ευρώ» είπε ξεκάθαρα και σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να μην μειωθούν συντάξεις 1.400 ευρώ».

Κυρίως όμως «έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε την μεγάλη πλειοψηφία από 600 έως 1.200 ευρώ» διευκρίνισε σε άλλη στιγμή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αφήνοντας έτσι να υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αρχίζει να βάζει πλέον στο τραπέζι σημαντικές υποχωρήσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν αποκλείει να μπει πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, σημειώνοντας ότι «το όποιο πλαφόν έχει αποκλειστικά συμβολική αξία γιατί θα είναι μικρή η περικοπή δαπανών». Επισήμανε πάντως ότι οι δανειστές δεν έχουν θέσει ξεκάθαρα θέμα μείωσης των συντάξεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο δεν θα αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ εκτίμησε πως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του προγράμματος δεν συνδέεται με τις συζητήσεις για το προσφυγικό.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε περικοπές στις « υψηλές συντάξεις », που ο ίδιος απέκλειε μέχρι τώρα... Βέβαια πάντα με το πρόσχημα ότι με αυτές τις περικοπές θα προστατεύσει τις μικρές και μεσαίες συντάξεις, στη γνωστή αντιπλουτοκρατική του προπαγάνδα. Παράλληλα αποδεικνύονται ψεύδη οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, που διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση κύριας σύνταξης.

Παράλληλα, από κοινού και οι δύο Τσίπρας και Κατρούγκαλος, όπως και άλλοι παράγοντες της Κυβέρνησης, αποσιωπούν τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έχουν αποφασίσει από καιρό τώρα και σε πλήρη συμφωνία μες το ΔΝΤ και την Τρόικα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline