Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  07:51:38

Καθησυχαστικός ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης και για τις τρεις κατηγορίες των «κόκκινων δανείων» και μετά τη νέα παράταση στις 15 Απριλίου. Θα χρειαστεί μία ακόμη παράταση. Με εξαίρεση κάποια επαγγελματικά δάνεια. Κύριο

Άτολμη η Κυβέρνηση να παραχωρήσει τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα και ελληνικά, με τις γνωστές εξευτελιστικές τιμές, στο 10-12% όλης της αξίας τους. Ματαιώθηκε κάθε ανάλογη προσπάθεια πριν τρία χρόνια στην Ισπανία και αναβλήθηκε σε πολλές άλλες χώρες. Διακομματική η στήριξη για τη δεύτερη αναβολή.

Στόχος της νέας, δεύτερης παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.
Πάντως, από την πλευρά της, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.

«Είναι σε εξέλιξη η όλη συζήτηση εντός του τραπεζικού συστήματος για τα κόκκινα δάνεια και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα δείτε ένα πλήρες κανονιστικό φάσμα που θα διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την κοινωνική προστασία», προσέθεσε.

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι οι ίδιοι οι θεσμοί ήταν αυτοί που ζήτησαν επιπλέον χρόνο για την διαπραγμάτευση, καθώς έχουν διαφορετικές απόψεις πάνω στα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις.
«Όλοι επενδύουν στην αποτυχία να μην κλείσει η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει», επισήμανε και χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, και υποστήριξε ότι με δική της ευθύνη βρίσκεται η αξιολόγηση στον αέρα.
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει άλλη μια πρόχειρη νομοθέτηση και προσέθεσε ότι τα ενεχυροδανειστήρια έχουν συνασπιστεί για να πάρουνε τα δάνεια του κόσμου.
«Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πέραν των παράλογων απαιτήσεων και τον όγκο των κόκκινων δανείων που δόθηκαν βάσει των εισοδημάτων που σήμερα δεν υπάρχουν γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα έχουν περικόψει», σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης.

Για χαλαρότητα της κυβέρνησης και για «Βαρουφακιάδα» νούμερο δύο, η οποία, όπως είπε, παρατείνει τις εκκρεμότητες και παραλύει την οικονομία, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματος του, που δήλωσε «παρών», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τον ίδιο τρόπο που νομοθετούσαν και οι προηγούμενες, στρώνοντας το έδαφος να πωληθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα διάφορα funs.

-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, καταθέτω αυτή την τροπολογία που αφορά την αναστολή των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4354/2015 για ένα επιπρόσθετο μήνα.

Υπενθυμίζω ότι ο νόμος αυτός αφορά την αναστολή των καταναλωτικών δανειακών συμβάσεων, των συμβάσεων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης την πρώτη κατοικία και τις πιστώσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι τρεις κατηγορίες «κόκκινων δανείων» βρίσκονται, όπως γνωρίζετε, υπό διαπραγμάτευση σε αυτόν τον κύκλο της πρώτης αξιολόγησης.
Οπότε, προτείνεται η αναστολή για ακόμη ένα μήνα αυτής της διάταξης, έως ότου οριστικοποιηθεί το πλαίσιο εφαρμογής των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

Για το κανονιστικό πλαίσιο περί των «κόκκινων» δανείων, δεν υπάρχει καμία απολύτως ασάφεια για τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια. Από την 1η Ιανουαρίου υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο στη θέση του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ( Ένωση Κεντρώων): Tην ξέρω τη διάταξη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού): Χρειάζεται συμπλήρωση –συμφωνούμε- στον προσδιορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και σε ορισμένα άλλα θέματα. Εντούτοις, είναι εν ισχύ. Εφαρμόζεται η διαδικασία προστασίας εάν και εφόσον κάποιο νοικοκυριό ανήκει στην κατηγορία αυτών που θα έχουν κρατική αρωγή -το 25% των φτωχότερων- ή στην ενδιάμεση κατηγορία από 25% έως 60% που έχει κατοχυρωθεί από τον νόμο.
Δεύτερον, η Τράπεζα της Ελλάδος, η απελευθέρωση και η ίδρυση: Δεν έχει ιδρυθεί καμία εταιρεία, ούτε έχει αδειοδοτηθεί καμία εταιρεία. Αναφέρομαι στα επιχειρηματικά δάνεια όπου οποία έχει απελευθερωθεί η αγορά από τον προηγούμενο νόμο. Για να αποτελέσουν αντικείμενο μεταφοράς τα επιχειρηματικά δάνεια, πρέπει να ιδρυθούν εταιρείες. Το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση των εταιρειών εκπορεύεται από το νόμο και εφαρμόζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν έχει προχωρήσει αυτό. Θα γίνει κάποια στιγμή. Κατά τη γνώμη μου, θα πάρει αρκετό χρόνο έως ότου διαμορφωθεί στη λεπτομέρειά του το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούν να ιδρύονται αυτές οι εταιρείες.
Άρα, η απάντηση είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Έχουν τεθεί και διάφορα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και σε αυτήν τη διαπραγμάτευση για το κανονιστικό πλαίσιο, οπότε θα έχουμε σύντομα κάποιες αποφάσεις για το με ποιον τρόπο, με ποια στρατηγική θα λειτουργήσει το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων.

Αυτά ήθελα να πω. Όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το τεράστιο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί -δέσμευσή μας είναι να αντιμετωπιστεί- με τρόπους οι οποίοι θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεδομένο, όμως, είναι ότι θα διατηρήσουν πολύ υψηλό βαθμό κοινωνικής προστασίας. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Για πρώτη φορά θεωρούσα και θεωρώ ότι έχουμε ένα σύνθετο σύστημα που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα στην ουσία και στην καρδιά του.

Έχουμε ήδη ψηφίσει ένα σύνθετο σύστημα που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουμε καινούργιους θεσμούς που ιδρύουμε και θα εφαρμοστούν σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι τον Ιούνιο, τα κέντρα των δανειοληπτών, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τον κεντρικό κυβερνητικό θεσμό. Υπάρχει εν εξελίξει όλη η συζήτηση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων εντός του τραπεζικού συστήματος με πολύ διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν θεσμοί και η στρατηγική της Κυβέρνησης, η οποία –επαναλαμβάνω- όταν ολοκληρωθεί μετά απ' αυτήν τη διαπραγμάτευση, θα δούμε -και θα δείτε- ότι είναι ένα πλήρες φάσμα το οποίο προωθεί τη λύση του προβλήματος, διατηρώντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας που πρέπει να έχει η διαχείριση αυτή.

.....ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Με βάση όσα ειπώθηκαν από τον κ. Κωνσταντινόπουλο και όσα είπαν και πολλοί συνάδελφοι, φυσικά και δεν έχουμε αντίρρηση στην παράταση αυτή του ενός μηνός- καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει- αφού η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη. Και αυτό είναι που πρέπει να υπογραμμιστεί: Αφού και επειδή η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη.

Είχαν πει -και το είχαμε συζητήσει νομίζω τον Νοέμβριο- για προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Η 15 Φεβρουαρίου έγινε 15 Μαρτίου. Και τώρα έρχεται και γίνεται 15 Απριλίου.

Τίνος πράγματος δείκτης είναι αυτές οι παρατάσεις; Είναι δείκτης τού ότι δεν έχει ολοκληρωθεί σε κανένα επίπεδο –ούτε και στο επίπεδο αυτών των δανείων- η διαπραγμάτευση. Και διανύουμε «Βαρουφακειάδα» νούμερο δύο, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Ακούω συναδέλφους να λένε: «Ε, και τι σας πειράζει; Διαπραγματευόμαστε. Γι' αυτό αργούμε». Η απάντηση είναι πως μας πειράζει, γιατί πειράζει την οικονομία, διότι παρατείνει τις εκκρεμότητες, όχι όπως λέμε εμείς, αλλά όπως λέει ο Υπουργός των Οικονομικών, στην Αίθουσα αυτήν. Την Πέμπτη απέφυγε να δώσει, σε παράκληση του κ. Κρεμαστινού, χρονοδιάγραμμα. Ο Πρωθυπουργός είχε δώσει τη Δευτέρα, ο Υπουργός των Οικονομικών δεν έδωσε. Ο κ. Χουλιαράκης, όμως, παίρνοντας μετά τον λόγο, μας είπε ότι όλα έχουν κλείσει και μένει μία εκκρεμότητα για τα ελλείμματα του 2018 και συνεπώς, τα σχετικά μέτρα που θα ληφθούν στο μεσοπρόθεσμο.

Και ερωτώ, κύριε Πρόεδρε: Πώς έχει λύσει το ασφαλιστικό; Πρώτον, ποια είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευση επ' αυτού; Δεύτερον, πώς έχει καταλήξει το φορολογικό. Τρίτον, πώς έχουν καταλήξει τα θέματα των ελλειμμάτων του 2016, του 2017; Και με την ευκαιρία και με την αφορμή, πώς έχουν καταλήξει ή τείνουν να καταλήξουν τα θέματα των εκκρεμοτήτων στα «κόκκινα» δάνεια; Αυτό πρέπει να μας πει ο κύριος Υπουργός, που κάθε μέρα μας λέει ότι «πρέπει να τελειώσουμε» και «τελειώνουμε», αλλά η ελληνική οικονομία γίνεται Γεφύρι της Άρτας για δεύτερη φορά. Και στις «ψυχραιμίες» με τις οποίες μας απαντούν Βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ βλέπω τη γαλήνη Σοβιετικών γραφειοκρατών. Βλέπω τη γαλήνη γραφειοκρατών της πολιτικής που δεν αισθάνονται...

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ(ΚΚΕ): Επιτέλους! Έλεος! Πιπίλα ο αντικομμουνισμός!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Καραθανασόπουλε, παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα επιτέλους, σκοινί-κορδόνι το έχει πάρει!

....ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα ήθελα να πω στον Υπουργό ότι τα όσα είπε περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενδεχομένως ανοίγουν έναν διάλογο με βάση τη συζητούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και θα έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τον ακούσουμε.
Ωστόσο, τα όσα είπε επ' αυτού, ασκώντας κριτική σε εμάς, δεν κατάλαβα, για εμάς μιλούσε; Εμείς κάναμε αυτές τις προτάσεις, που απέτυχαν, όπως είπε; Δεν κατάλαβα, σποτάρησε καλά ο Υπουργός; Κοίταξε τη σωστή παράταξη, λέγοντας αυτά που είπε; Μάλλον όχι. Είπε αυτά που του κατέβηκαν στο κεφάλι, όχι, όμως, αυτά τα οποία έχουμε πει εμείς ποτέ. Υπάρχουν και τα Πρακτικά της Βουλής, υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία, που δεν τον επαληθεύουν.

Σε ό,τι αφορά τώρα την τροπολογία του, εγώ έκανα μια φιλότιμη προσπάθεια και τον ρωτώ -περιμένοντας απάντηση- για την κατεύθυνση επίλυσης του θέματος που έχει η Κυβέρνηση στο μυαλό της μέχρι σήμερα. Και σε αυτό δεν απαντά. Η δεύτερη παράταση είναι προϊόν διαπραγμάτευσης που δεν καταλήγει ή αδυναμίας της Κυβέρνησης να λύσει τα πολλά τεχνικά προβλήματα, που ενδεχομένως υπάρχουν, σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης και τα επιχειρηματικά δάνεια μικρού και μεσαίου μεγέθους, αυτά, δηλαδή που η τροπολογία του ρυθμίζει;

Έχετε τεχνικές δυσκολίες ή έχετε πρόβλημα διαπραγμάτευσης; Και αν δεν έχετε πρόβλημα διαπραγμάτευσης και έχετε τεχνικές ή άλλες δυσκολίες, ποια είναι η κατεύθυνση της μέχρι τώρα ρύθμισης που έχετε προετοιμάσει και θέλετε παράταση για να την ολοκληρώσετε; Το να μας λέτε ότι θα είστε κοινωνικά ευαίσθητοι, το λέτε σε όλα τα θέματα. Εδώ, όμως, δεν σας ρωτήσαμε αυτό, αν είστε ή δεν είστε κοινωνικά ευαίσθητοι. Σας ρωτήσαμε ποια είναι η κατεύθυνση της ρύθμισης, όπως μέχρι τώρα την έχετε διαμορφώσει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline