Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023  05:46:22

Μαρινόπουλος: Μετά τον ισχυρό βραχίονα Σκλαβενίτη, γενναία δανειοδότηση 200 εκατ. ευρώ και από τις τράπεζες. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός, ανακούφιση ως συνέπεια της δυναμικής συμμαχίας- εγγύησης με τον πιο ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο τροφίμων. Κύριο

Σε συμφωνία για χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες ήρθε η νέα διοίκηση της Μαρινόπουλος ανάπνευσε με ανακούφιση και αισιοδοξία.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επιστροφή του ομίλου στην ανάπτυξη, η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε τη χρηματοδότησή της από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εθνική, ΑLPHA, EUROBANK,Πειραιώς.

Η χρηματοδότηση, κατόπιν των τελικών εγκρίσεων, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, μία άμεσα και μία εντός το πολύ τριών μηνών, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. για την από κοινού δημιουργία νέας εταιρείας (θυγατρικής των δύο εταιρειών κατά 50% έκαστη), που θα λειτουργήσει και θα αναπτύξει το δίκτυο των 33 υπερμάρκετ.

Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε., αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και της στήριξης του τραπεζικού συστήματος προς την εταιρεία και τη νέα διοίκησή της, η οποία από το τέλος του 2015 κινείται αποφασιστικά για την εξυγίανση και την αναδιοργάνωσή της. Η ανωτέρω χρηματοδότηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει καταρτιστεί και θα επιτρέψει, σε πρώτη προτεραιότητα, την αποκατάσταση των σχέσεων με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της».

Στον Σκλαβενίτη η διαχείριση 33 υπερμάρκετ Μαρινόπουλου από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στον όμιλο Σκλαβενίτη πέρασε η διαχείριση των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου, καταστήματα με ετήσιο τζίρο 325 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του συνολικού τζίρου της αλυσίδας Μαρινόπουλου. Χθες οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινής εταιρείας για τη διαχείριση των 33 αυτών καταστημάτων, όπου μεν θα συμμετέχουν αμφότεροι με 50% και με τον ίδιο αριθμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, όμως τον διευθύνοντα σύμβουλο θα ορίζει ο όμιλος Σκλαβενίτη, ενώ τον μη εκτελεστικό πρόεδρο ο όμιλος Μαρινόπουλου.

Η συμφωνία με τον όμιλο Σκλαβενίτη αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου Μαρινόπουλου, σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Φαμάρ. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί το μοντέλο της κοινής εταιρείας με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου για κάποια από τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει από την ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς και από τη Μασούτης.

Τα 33 υπερμάρκετ έχουν συνολική έκταση 160.000 τ.μ. και βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους. Στην κοινή εταιρεία δεν θα υπαχθούν –σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον– τα υπερμάρκετ που διαθέτει ο όμιλος Σκλαβενίτη, ενώ το θέμα του σήματος της νέας, κοινής εταιρείας δεν αποτελεί αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα. Πέρα από τη διαχείριση των υφιστάμενων 33 υπερμάρκετ, σκοπός της κοινής εταιρείας θα είναι και η ανάπτυξη καινούργιων. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σε βάθος δύο μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων αναφέρεται: «Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Η επιχειρηματική αυτή κίνηση δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στον όμιλο Μαρινόπουλου, παρουσία και μάλιστα μέσω υπερμάρκετ του ομίλου Σκλαβενίτη σε όλη την Ελλάδα, ενώ ικανοποίηση εκφράζουν και οι προμηθευτές, καθώς αναμένουν να εξομαλυνθεί η διαδικασία αποπληρωμής των σημαντικών οφειλών που έχει η Μαρινόπουλος σε αυτήν. Η Μαρινόπουλος, άλλωστε, σε άλλη, ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες επισημαίνει με νόημα ότι «η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές της, γεγονός που αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο όμιλος Μαρινόπουλου έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου και μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας. Από την εταιρεία αποχωρεί ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Βογιατζάκης.

Για τον όμιλο Σκλαβενίτη αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα που κάνει για την ενίσχυσή του. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Makro Hellas (πλέον φέρει το σήμα The Mart), ενώ η συμφωνία για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα ματαιώθηκε το φθινόπωρο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline