Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024  04:34:52

Δεν θα αποφύγει η κυβέρνηση τη μείωση του αφορολόγητου. Η μείωση θα είναι τουλάχιστον 20% και για όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, μέχρι τους ωρομίσθιους και μικρούς συνταξιούχους και αγρότες. Κύριο

«Εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία» δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά το τέλος της συνάντησης με το κουαρτέτο και εκτιμά ότι είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 25 Μαρτίου. Παρηγοριές και το ένα και το άλλο. Με μικρές προσδοκίες επαλήθευσης.

Δυσάρεστα τα πρώτα νέα, κακό δείγμα για τις αποφάσεις. Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει μείωση του αφορόλογητου έστω και μικρή, ελπίζει..

Αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για διαφωνίες σε επιμέρους θέματα ενώ ο στόχος είναι ο ίδιος ως προς τα αποτελέσματα που επιδιώκονται από τις αλλαγές στο φορολογικό.

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση επί της απαίτησης των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100 - 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.

Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Συμφωνία πάντως δεν υπάρχει ούτε ως προς το μακροοικονομικό σενάριο.

-ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Σκληρά παζάρια για το αφορολόγητο όριο - Πώς θα επιβαρυνθούν τα ενοίκια

Περισσότερες από 2,5 ώρες διήρκησε το μπρα ντε φερ του Ευκλ. Τσακαλώτου με τους δανειστές για τα φορολογικά με τους δεύτερους να επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου ώστε να μη μειωθεί και η έκπτωση φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 9.000 ευρώ προτείνοντας αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης προκειμένου τα βάρη να τα σηκώσουν όσοι έχουν εισόδημα περίπου 30.000 ευρώ το χρόνο ή κάτι λιγότερο.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα αποφύγουν να προβούν στις αυξήσεις φόρων που προέβλεπε το Μνημόνιο για τους αγρότες (από 13% σε 20% για φέτος και 26% για το 2017) ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σχεδιάζεται να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς, όμως, καθόλου αφορολόγητο ποσό.

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.
Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Η επόμενη συνάντηση για τα φορολογικά και δημοσιονομικά ζητήματα προγραμματίζεται για την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, αλλά κυβερνητικές πηγές δήλωναν αισιόδοξες πως «η αξιολόγηση γίνεται να κλείσει έως τις 25 Μαρτίου αλλά μπορεί και νωρίτερα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline