Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  04:19:06

Οι ΔΕΚΑ νέοι φόροι, που μας έρχονται από την επόμενη εβδομάδα. Θα ψηφιστούν, μόνο, από τους 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ως πακέτο οι φόροι, κόκκινα δάνεια, κόφτης για το 2018 και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Κύριο

Αγανάκτηση για τις νέες αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο καφέ, τσιγάρα (όγδοη από το 2010), Διαδίκτυο, διανυχτερεύσεις κλπ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις της νέας φορολογικής καταιγίδας, η Κυβέρνηση πέρυσι είχε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή είτε ότι θα προέβαινε σε... μείωση του ΦΠΑ, του φόρου στα Δωδεκάνησα , του τέλους διανυκτέρευσης , των επιβαρύνσεων στην εστίαση κλπ είτε σε στασιμότητα των περσινών προσαυξήσεων ή περικοπών, όπως στα κονδύλια για το πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρα από το γεγονός ότι επίσημη και διαρκής θέση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι και αντικοινωνικοί.

Έτσι, το βαρύ πακέτο των δέκα, σκληρών έμμεσων φόρων ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση με πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, για ταχεία νομοθετική επεξεργασία, συζήτηση και ψήφιση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ποιοι θα είναι οι 10 έμμεσοι φόροι

1. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί, τα αναλώσιμα των αγροτών.

2. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά. Στην βενζίνη αναμένεται να γίνει άμεσα με την τελική τιμή λιανικής, να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά.

3. Η κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.

4. Η αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα η οποία θα επιβαρυνθεί και από τον αυξημένο ΦΠΑ.

5. Η αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού και πάλι με πρόσθετη αύξηση από τον ΦΠΑ.

6. Η θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ.

7. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».

8. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών, από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

9. Η επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.

10. Η αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που αιφνιδιάζει σε μια τέτοια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να επανέλθει στο κάδρο των επενδύσεων κάθε είδους.

ΠΡΙΝ ΤΟ EUROGROUP

Νομοσχέδιο «σκούπα» από την κυβέρνηση: Μαζί θα ψηφιστούν «κόφτης», «κόκκινα δάνεια» και μέτρα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει το ταχύτερο δυνατό τον μηχανισμό "κόφτη" πριν από το καθοριστικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, ελπίζοντας στη συνέχεια σε ευνοϊκές αποφάσεις για το θέμα του χρέους.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτη, που συνεδρίασε σε πανυγυρικούς τόνους μετά το Eurogroup υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλή με κανονικές διαδικασίες ένα νομοσχέδιο «σκούπα», που θα περιλαμβάνει τον επονομαζόμενο μηχανισμό "κόφτη", τα «κόκκινα δάνεια», το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τους έμμεσους φόρους.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος και μάλιστα με αυτοματοποιημένο «οδικό χάρτη», στα πρότυπα όσων αποφασίστηκαν τη Δευτέρα και για τα τρέχοντα ζητήματα. Υποστηρίζουν δε ότι οι θεσμοί εργάζονται ήδη για το θέμα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι δεν υπάρχουν μέτρα στο μηχανισμό. «Είτε από έσοδα είτε από δαπάνες. Όταν δεν έχεις πιάσει τον στόχο τότε θα πάρεις μέτρα. Ο μηχανισμός γίνεται μόνο για διασφάλιση», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση επιμένει επίσης στους πανηγυρικούς τόνους, με στελέχη της να υποστηρίζουν ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Τονίζουν ωστόσο ότι αν και επρόκειται για επιτυχία, η κυβέρνηση «δεν πετάει στα σύννεφα» και όλα θα φανούν στην πορεία.
Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος να ψηφιστούν και νομοσχέδια που είχαν «κολλήσει», ενώ ξεκινά ήδη η σύνταξη του νομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις επόμενες 15 ημέρες, με κανονικές διαδικασίες, και θα εμπεριέχει μηχανισμό και προαπαιτούμενα, δηλαδή έμμεσους φόρους, «κόκκινα δάνεια» και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια της εκπροσώπου της Αννίκα Μπράιτχαρντ, τονίζει ότι πρώτα θα ληφθούν τα μέτρα και μετά θα εκταμιευτεί η δόση. «Μαζί με την ψήφιση (την Κυριακή) της σημαντικής νομοθεσίας από την ελληνική Βουλή, το πεδίο έχει πλέον τεθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε η κ. Μπράιτχαρντ.
Συμπλήρωσε δε ότι και μετά την νομοθέτηση των προαπαιτουμένων το Eurogroup θα είναι «έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline