Σάββατο 4 Μαϊου 2024  04:29:04

Τελειώνουν, πρώτοι, έξι Οργανισμοί ως δημόσιοι φορείς. Oλες οι αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΚΑ και ο ΟΣΕ οριστικά σε πρόγραμμα αποκρατικοποίησης. Κύριο

Και δεύτερη λίστα ανακοινώθηκε στη Βουλή, με πρώτες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά αποσύρθηκε εσπευσμένα από τον υπουργό Ε. Τσακαλώτο.


Σειρά «χοντρών» ιδιωτικοποιήσεων και εκχωρήσεων για ...99 χρόνια-με δυνατότητα παράτασης μάλιστα- θα ψηφισθούν το Σαββατοκύριακο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,παρά τα όσα έλεγαν και υπόσχονταν στην Κουμουνδούρου επί χρόνια.

Με ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εντάσσονται στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, οργανισμοί όπως οι αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Σε δεύτερο χρόνο, θα μεταβιβαστούν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΔΕΗ.

Εν μέσω των ασαφειών και των αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη λίστα των δημοσίων επιχειρήσεων που θα πάνε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι στις εταιρείες που μεταβιβάζονται είναι και ο ΟΣΕ, ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στη λίστα που κατέθεσε λίγη ώρα πριν ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Στο «παράρτημα Δ» που κατέθεσε ο κ. Χουλιαράκης με τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), η οποία θα είναι θυγατρική του Ταμείου, οι επιχειρήσεις εκείνες που μεταβιβάζονται αμέσως κατά την έναρξη λειτουργίας της είναι:

1. ΟΑΣΑ

2. ΟΣΥ ΑΕ

3. ΣΤΑΣΥ ΑΕ

4. ΟΑΚΑ

5. ΕΛΤΑ ΑΕ

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο ΟΣΕ. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ σε επόμενο διάστημα, είπε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτές είναι:

1. ΕΥΑΘ ΑΕ

2. ΕΥΔΑΠ ΑΕ

3. ΕΛΒΟ ΑΕ

4. ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ

5. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ

6. ΔΕΗ ΑΕ

Σύμφωνα με τη νεότερη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Τσακαλώτος οι τελευταίες έξι προς μεταβίβαση επιχειρήσεις έχουν παραληφθεί πλήρως. Έτσι οι επιχειρήσεις που θα μεταβιβαστούν παραμένουν οι πρώτες πέντε (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ) συν τον ΟΣΕ.

Άμεση θα είναι η μεταβίβαση των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, στην υπό σύσταση ΕΔΗΣ ΑΕ, άμεση θυγατρική της νέας ανώνυμης εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), κατά την έναρξη της λειτουργίας της προβλέπεται στο «πολυνομοσχέδιο» που θα ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή.

Η σύσταση της νέας ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα κατέχει τις μετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, με σκοπό «να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ», προβλέπεται στο άρθρο 197.

Με το άρθρο 198, μεταβιβάζονται στην ΕΔΗΣ αυτοδικαίως οι συμβάσεις παραχώρησης των παραπάνω εταιρειών που βρίσκονται στο Παράρτημα Δ. Μεταβιβάζονται, όπως αναφέρεται στο παράρτημα, «κατά την έναρξη λειτουργίας της ΕΔΗΣ».

«Το άρθρο 198 αναφέρεται στις μετοχές των εταιρειών του παραρτήματος Δ. Δεν υπάρχει άλλο παράρτημα. Είναι όλα εξηγημένα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η συγκεκριμένη εταιρία, που ονομάζεται προσωρινά ΝΕΟ ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο του αλήστου μνήμης ΟΑΕ. Συγκεκριμένα θα αναλάβει να βελτιώσει την λειτουργία των εταιριών, παρέχοντας αναβαθμισμένη εταιρική διοίκηση και εξυγίανση των περισσότερων από αυτές, που είναι ακόμη σημαντικά ελλειμματικές και επιδοτούμενες από το κρατικό προϋπολογισμό .

Ένα από τους στόχους της νέας εταιρίας είναι να εξαλειφθεί (όσο αυτό είναι δυνατό) το έλλειμμα των εταιριών αυτών, ώστε το δημόσιο, να μπορεί να παρέχει μέσω των εταιριών αυτών, καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερες ετήσιες επιχορηγήσεις.
Σε υπόμνημα που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται στην Βουλή, προβλέπεται σε πρώτη φάση η μεταφορά των πλέον προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων μετά τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από το 2013, χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει ακόμη την διαδικασία .

Ειδικότερα με βάση το υπόμνημα στην ΕΔΗΣ ΑΕ θα μεταβιβαστούν άμεσα η εταιρία των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου (ΟΑΣΑ) και ειδικότερα τα λεωφορεία τα τρόλευ και τα πράσινα λεωφορεία ( Ο.ΣΥ.ΑΕ) και το Μετρό της Αθήνας και ο Ηλεκτρικός ( ΣΤΑΣΥ ).
Μαζί θα μεταβιβαστεί ο Οργανισμός της ελάχιστα αξιοποιημένης αθλητικής υποδομής γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ ΑΕ) και τα ΕΛΤΑ παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ταχυδρομεία έχουν μπει σε τροχιά αποκρατικοποίησης από το 2011 με τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ .

-Σε δεύτερη φάση στην ίδια εταιρία θα μεταφερθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, οι οποίες πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν, μέσω αποκρατικοποίησης μόνο με τη παραχώρηση μειοψηφικών ποσοστών, λόγω της απόφασης του ΣτΕ του 2014, που απαγορεύει την μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιώτη.
Στις μελλοντικές μεταβιβάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η - επίσης προβληματική - ΕΛΒΟ ΑΕ, το Αττικό μετρό ΑΕ που από κερδοφόρο μέχρι και το 2010 έχει καταστεί πλέον ελλειμματικό, η εταιρία κτιριακές υποδομές και η ΔΕΗ Α.Ε

Η ένταξη εισηγμένων εταιριών όπως η ΕΥΔΑΠ η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΔΗΣ, ενώ οι εταιρίες βρίσκονται ήδη και στο χαρτοφυλάκιο, έχει ως στόχο την δημιουργία κάποιων εσόδων ώστε να υπάρχουν κάποια περιθώρια χειρισμών για την εξυγίανση των υπολοίπων εταιριών που θα διαχειρίζεται.
Ανωτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας στο newsit.gr τόνισε πως «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση. Οι εταιρίες αυτές δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, απλά μπαίνουν στην Εταιρία Δημόσιων Συμμετοχών ώστε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας να είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί». Διευκρίνισε δε ότι δεν είναι καν μνημονιακή δέσμευση η αποκρατικοποίηση των συγκεκριμένων εταιριών και οργανισμών, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν κάποια εταιρία κριθεί ελλειμματική να συζητηθεί το ενδεχόμενο αξιοποίησή της, σε βάθος 30ετίας.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει καταθέσει παραρτήματα για το Υπερταμείο Αποκρατικοποίσεων (μάλιστα τόνισαν πως αν δεν κατατεθούν δεν θα προχωρήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου) ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως «καταθέτουμε νομοθετική βελτίωση που είναι τα παρατήματα Γ και Δ του Πολυνομοσχεδίου».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline