Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  14:27:29

Από 6 έγιναν 17 τα νησιά- θύματα του ΦΠΑ στο Αιγαίο. Η μαύρη λίστα του νέου φόρου, ο οποίος από 13% γίνεται μεθαύριο Δευτέρα ...24%. Ποιά είναι τα νησιά και τα είδη της νέας φορολόγησης. Κύριο

Κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα του τουρισμού στα 17 νησιά, το οποίο ήδη ανησυχεί τους τοπικούς παράγοντες και προβληματίζει τουρίστες και επισκέπτες.

Από την αγωνία πέρασαν στην απογοήτευση,. Η περσινή αύξηση τα έξη πρώτα νησιά δεν ήταν καθόλου προσωρινή και περιορισμένη, όπως υπόσχονταν-και κάποτε απειλούσαν με παραίτηση- υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αντίθετα επεκτάθηκε η αύξηση τόσο στο ΦΠΑ όσο και στα νησιά, στα οποία καταργήθηκε κάθε μείωση και ειδική μεταχείρηση είτε γιατί αυτά τα νησιά δοκιμάζονται από τους ξένους μετανάστες και πρόσφυγες είτε γιατί πρέπει να ενισχυθούν οι νησιώτες του Αιγαίου για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί με τα παράλια της Τουρκίας

Αυταπάτες όλα αυτά και χαμένες προσδοκίες από τη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Οι νησιώτες προδομένοι σε όσα τους υποσχέθηκαν βρίσκονται αντιμέτωποι και με την αύξηση κατά μία μονάδα του υψηλού συντελεστή, που θα προκαλέσει τσουνάμι ανατιμήσεων, καθώς σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, φέρνει εντυπωσιακή αύξηση του κόστους μεταφορών. Και δημιουργεί αλυσίδα ανατιμήσεων αλλά και δυσκολίες στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών λόγω ακρίβειας.

Αν και πολλοί ανέμεναν ότι στη δεύτερη λίστα των νησιών, που καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, θα συμπεριλαμβάνονταν 6 ή το πολύ 7 νησιά ακόμα μετά από την πρώτη εξάδα (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σκιάθος), η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών ήταν να τη «φορτώσει» με 11 νησιά ακόμα, κρατώντας στο απυρόβλητο μόνο τα πολύ μικρά νησιά καθώς και τα νησιά που δέχονται το βάρος του προσφυγικού κύματος.

Tα νησιά που θα δουν το κόστος ζωής τους να αυξάνεται αλματωδώς από την 1η Ιουνίου είναι:

1. Σύρος,
2. Θάσος,
3. Άνδρος,
4. Τήνος,
5. Κάρπαθος,
6. Μήλος,
7. Σκύρος,
8. Αλόννησος,
9. Κέα,
10. Αντίπαρος
11. Σίφνος

Ηδη οι κάτοικοι και οι επαγγελματικοί φορείς αυτών των 11 νησιών προσπαθούν να υπολογίσουν τη ζημιά που προκαλεί αυτό το κύμα ανατιμήσεων και στον Τουρισμό.
Με βάση την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε ως τώρα αλλά και την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% που θα ισχύσει σε όλη την Ελλάδα, η φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών στα νησιά αυτά, διαμορφώνεται ως εξής:

table-fpa

Σημειωτέον ότι παρά την εμμονή των δανειστών για κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, ως «παράθυρο» φοροδιαφυγής ή στοιχείο πολυπλοκότητας του πλαισίου ΦΠΑ, ανάλογα συστήματα και ειδικά καθεστώτα ισχύουν και σε άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Μαδέιρα και στις Αζόρες της Πορτογαλίας, στην Ελιγολάνδη της Γερμανίας, στην Κορσική της Γαλλίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline