Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  20:46:32

Ψέμματα έλεγαν για το ΕΚΑΣ και τα ειδικά Μισθολόγια ότι εξαιρέθηκαν από την επιστροφή και από τις περικοπές. Στο Πολυνομοσχέδιο στα άρθρα 235 και 236 ..νομοθετήθηκε η επιστροφή των έξι μηνών και καθηλώνονται τα οκτώ Ειδικά Μισθολόγια. Κύριο

Το έκαναν για καθησυχάσουν τους Θεσμούς και να δείξουν ότι είναι συνεπείς με τις συμφωνίες τους. Θα χρειασθεί τώρα να υπάρξουν ειδικές τροπολογίες για να καταργηθούν οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Συμφωνία φαίνεται πως επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο θέμα του ΕΚΑΣ, όμως απόσταση εξακολουθεί να υπάρχει στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ζητήματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, ο ΑΔΜΗΕ και τα ειδικά μισθολόγια. (Στρατιωτικών, Δικαστών, καθηγητών ΑΕΙ, γιατρών ΕΣΥ, Διπλωματών κ.α.)

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη αύριο ή την Πέμπτη, πιθανώς και σε επίπεδο EuroWorking Group, προκειμένου να αναζητηθεί σημείο σύγκλισης για τα θέματα αυτά που αποτελούν «αγκάθια» του κλεισίματος της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρω.

Η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ

Κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε πως οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί τη μη επιστροφή αναδρομικά του ΕΚΑΣ του πρώτου εξαμήνου του 2016 από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι χάνουν την παροχή με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Παρ' όλα αυτά, άγνωστος παραμένει ο τρόπος για να καλυφθεί φέτος η «τρύπα» των 84 εκατ. ευρώ που προκύπτει στον κρατικό προϋπολογισμό από τη μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους περίπου 80.000 δικαιούχους του.

Νέος εφαρμοστικός, με ...διορθώσεις

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η κατάθεση και ψήφιση την Τετάρτη ενός ακόμα εφαρμοστικού με τις «διορθώσεις» στα σημεία που παρουσιάζεται διαφωνία. Η κυβέρνηση πάντως προσανατολίζεται στην κατάθεση των ρυθμίσεων ως τροπολογία.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα σενάριο ολιγοήμερης καθυστέρησης στη συμφωνία με κάποιες πηγές να διαμορφώνουν έναν «οδικό χάρτη» εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων έως την Παρασκευή και άλλες έως την προσεχή εβδομάδα..

Προς το παρόν, διαφορές παραμένουν με την Κομισιόν και τον ESM να ξεκαθαρίζουν ότι δεν έρχεται η δόση των 7,5 δισ. ευρώ χωρίς να προηγηθεί η οριστική συμφωνία. Τα μεγάλα μέτωπα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής στην οποία δεν επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα των Τσακαλώτου, Σταθάκη, Κατρούγκαλου και Χουλιαράκη, θα επιχειρήσει να κλείσει και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ επιχειρείται και η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, η επίλυση του θέματος του διαγωνισμού για την Εγνατία, αλλά και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του ΔΣ του Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Με τα ανοιχτά μέτωπα και τους «αστερίσκους» να είναι πολλά, από τον ESM τονίστηκε εχθές πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση καθώς και να οριστικοποιηθεί το συμπληρωμένο Μνημόνιο για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline