Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  07:02:33

Θα τους πάρει και τα εσώρουχα η Εφορία... 50.000 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες, μικροποσών από 30 έως 500 ευρώ το πολύ. Κύριο

Παράλληλα, η Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι σύντομα η Ελλάδα θα λάβει τη γενναία δόση των 7,5 δισ. ευρώ πολύ σύντομα. Ίσως να εκταμιευθεί την άλλη Δευτέρα.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε δυσάρεστα πρώτα σχόλια και μάλλον θα προκαλέσει συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις προχώρησε η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Φορολογική επιδρομή εναντίον μικρών και στα όρια της ψτώχειας των περισσότερων από τους οφειλέτες αυτούς, με πίεση και έμμεσο εκφοβισμό, για να εισπράξει παλαιά οφειλόμενα...τριάντα έως 500 ευρώ. Χωρίς παράλληλα να εμφανίζει αποτελέσματα σοβαρά από τη φορολογία μεγάλων επιχειρήσεων, παραβατών του ΦΠΑ και της μη έκδοσης τιμολογίων, κερδοσκόπων, φοροκλοπής κλπ.

Έστειλε σε 50 χιλιάδες οφειλέτες ηλεκτρονικά... ραβασάκια με τα οποία προειδοποιεί όσους χρωστούν από 30 έως και 500 ευρώ, δηλαδή μικρά χρέη που δεν έχουν βεβαίως παραγραφεί και η εφορία τα κυνηγά για να γεμίσει τα ταμεία.

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα e-mail που εστάλησαν να είναι τα πρώτα καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα είναι προειδοποιητικά. Ως παλαιά ληξιπρόθεσμα νοούνται οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, των οποίων η καταβολή δόσης εξόφλησης έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» θα παίρνουν όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους, όσοι δεν έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, αλλά και οφειλέτες των οποίων τα χρέη δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης. Οφειλέτες κάτω των 18 ετών δεν θα πάρουν προειδοποίηση από την εφορία.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην άμεση «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα, έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο «βραχνά» κάθε κυβέρνησης. Βεβαίως, ερωτηματικό δημιουργεί το γεγονός γιατί το «κυνήγι» ξεκίνησε από τους οφειλέτες των 30 ευρώ κι όχι από τους μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ανάλογα σημειώματα έχουν φύγει προ πολλού για τους μεγάλους οφειλέτες, ενώ αναμένεται (;) και η δημοσιοποίηση της νέας, επικαιροποιημένης λίστας των μεγάλων οφειλετών. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν συσσωρευτεί νέα χρέη 3,6 δισ ευρώ από την αρχή του έτους, τα οποία προστίθενται στα 83,9 δισ ευρώ των προηγούμενων χρόνων.


Αισιοδοξία για εκταμίευση της δόσης

Στην εκτίμηση ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί την άλλη Δευτέρα προχώρησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια και ίσως η επίλυσή του μεταφερθεί για αργότερα.
Επί του ζητήματος ενδεχομένως να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα του υπ. Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους της τρόικας καθώς ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης βρίσκεται για Παρίσι για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εκδηλώσεις του ΟΟΣΑ. Να σημειωθεί ότι για την εκταμίευση της δόσης απαιτείται η θετική έκθεση προόδου της τρόικας καθώς και η έγκριση από πέντε εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας το απόγευμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ομαλά.

«Θεωρώ ότι το 99% των συμφωνηθέντων έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κάποια επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε επιτύχει λίγο - πολύ μια συμφωνία και όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας επίσης στο CNCB, ο αντιπρόεδρος της Kομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται στο άμεσο μέλλον η εκταμίευση της νέας δόσης στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλους τους όρους και θα εφαρμόσει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Τώρα, κάνουμε πρόοδο σε αυτό - πράγματι, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά θα έλεγα γενικά ότι τα πράγματα είναι σε τροχιά και νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ ρεαλιστικό ότι θα εκταμιεύσουμε στο πιο κοντινό μέλλον».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline