Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:29:04

Οι τρεις Μαρινόπουλοι σε κοινή δήλωση: «Στηρίζουμε, ελπίζουμε...». Ο Καναδός πολυμέτοχος στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Σκλαβενίτη. Κύριο

Δημόσια θέση, μέσω "ξένης δημοσίευσης" σε σημερινές εφημερίδες πήραν τα τρία μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου που μαζί με τον Λεωνίδα Μαρινόπουλο έως και τον προηγούμενο Δεκέμβριο διοικούσαν από κοινού τον πολυσχιδή όμιλο.

Πρόκειται για τους Πάνο Ι. Μαρινόπουλο, Στέφανο Ι. Μαρινόπουλο και Πάνο Δ. Μαρινόπουλο. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

"Προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους χιλιάδες εργαζόμενους και στους πιστωτές (οι τράπεζες τα γνωρίζουν), ότι έχουμε καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους, οι πιστωτές να ικανοποιήσουν τις έννομες αξιώσεις τους και η εταιρεία να εξακολουθήσει να λειτουργεί μέσα από μια δημιουργική συνέργεια με τον νέο στρατηγικό επενδυτή.

Όταν αποχωρήσαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Μαρινόπουλος Super Markets τον Δεκέμβριο του 2015 αναλάβαμε την εγγύηση παλιότερων δανείων της εταιρείας αξίας 75 εκατ. ευρώ και εγγυηθήκαμε την χρηματοδότηση της με 75 εκατ. ευρώ νέα χρήματα. Επιπλέον τον Μάρτιο του 2016 εγγυηθήκαμε εκ νέου άλλα 75 εκατ. ευρώ νέα χρηματοδότηση κατόπιν πρότασης των πιστρωτριών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία με το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εισόδου στρατηγικού επενδυτή σε τμήμα της εταιρείας.

Όλες οι εταιρείες που σε δημοσιεύματα αναφέρονται ως offshore (δηλαδή σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, ΗΠΑ) είναι εταιρείες "νομιμότατες, δεν είναι offshore εταιρικά μορφώματα, είναι δηλωμένες στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (τράπεζες κ.ο.κ.), συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες του ομίλου και αποτελούν πάντα μέρος του ενοποιημένου ισολογισμού", όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κάνουμε -δημόσια- έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους να μην υιοθετούν κακόβουλες και παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι να δημιουργούν κωλύματα στη μόνη επωφελή για όλους λύση, που είναι η εταιρεία Μαρινόπουλος Super Markets να μείνει όρθια και εν λειτουργία."

Το τρίτο πρόσωπο στο «ντιλ» Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου και η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί μέσα και από ένα ακόμη deal...

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», βασικός πρωταγωνιστής στην απόκτηση όλου του δικτύου του «Μαρινόπουλου» παραμένει ο «Σκλαβενίτης» και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Οπως αναφέρουν πηγές, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιθυμεί την απορρόφηση όλων των καταστημάτων, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το χρηματοδοτικό ρίσκο.

Φέρεται λοιπόν ότι η Fairfax -η οποία συμμετέχει στις εταιρείες Eurobank, Grivalia, Μυτιληναίος, Eurolife Ασφαλιστική, απέκτησε την Praktiker Ελλάς και έχει μικρότερες συμμετοχές στις εταιρείες Jumbo και Σαράντης- διαπραγματεύεται με τη «Σκλαβενίτης», ώστε είτε να μπει με ποσοστό στην ίδια την εταιρεία είτε να συμμετάσχει σε νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για το deal με τη «Μαρινόπουλος».

Ο ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ

Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως δεν έχουν σταματήσει στιγμή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τον Σκλαβενίτη, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «σφήνα» στις συζητήσεις μπήκε η Fairfax του Καναδού επενδυτή, Prem Watsa. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα (έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, τον Μυτιληναίο και στην Praktiker Ελλάς) είναι σε επαφές με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία, είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και από άλλα ξένα funds που θέλουν να πάρουν μέρος στην εξυγίανση του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας από πλευράς αριθμού καταστημάτων.

Αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο στον μεγάλο λιανεμπορικό όμιλο Επενδυτής

Το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι είναι πιθανόν να εμπλακούν νέοι επενδυτές. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Η είσοδος δεύτερου επενδυτή, του διαμετρήματος του Καναδού μεγαλοεπενδυτή, Prem Watsa, ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα φαίνεται πως είναι κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται πως θα επιμερίσει το ρίσκο και παράλληλα θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχία του εγχειρήματος. Επιπλέον, εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς ένα τέτοιο deal θα στείλει σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μετατρέπεται σε πόλο έλξης σοβαρών επενδυτών.

χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την υπόθεση «Μαρινόπουλου» και άφησε να εννοηθεί ότι πλέον στις συζητήσεις έχουν μπει κι άλλοι επενδυτές: «Εχουμε σχέδια για καλή εκδοχή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες να υπάρξει θετική κατάληξη στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία».

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline