Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  23:30:46

Μέθοδος εξαπάτησης στο «Ελληνικό» από Μαξίμου στους Άραβες επενδυτές και τον Όμιλο Λάτση. Πρώτα υπέγραψαν κανονικά τη συμφωνία και μετά –όπως στις περιπτώσεις Αγάντου Ρόδου και του Μαραθώνα- προέκυψαν προβλήματα... αρχαιολογίας από το ΥΠΠΟ. Κύριο

Νέα γελοιοποίηση και αναξιοπιστία της χώρας διεθνώς... Θεοδωράκης Πρόκειται για συνειδητή τακτική της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να καθυστερήσουν τις επενδύσεις απέναντι στους επενδυτές.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠ η οποία επιβεβαιώνει την οπισθόβουλη και ανήθικη τακτική οπισθοβουλίας του Κράτους.

Οι συμφωνίες είναι για να μην τηρούνται... Παρέμβαση εκ των υστέρων του υπουργείου Πολιτισμού σε μια συμφωνία για την περιοχή του Ελληνικού, για την οποία είχαν ενδιαφερθεί κορυφαίοι παράγοντες στις Βρυξέλλες, Άραβες επενδυτές , είχε αναμιχθεί το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ενώ είχε υπάρξει από διμήνου η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, χωρίς κανένα κώλυμα. Όμως στο παρασκήνιο η Κυβέρνηση με μοχλό το υπουργείο Πολιτισμού, όπως συνέβη και στην υπόθεση της Αφάντου Ρόδου και άλλες, απέκρυψε τις αληθινές της προθέσεις και εξαπατούσε τους επενδυτές και τον ελληνικό Λαό.

Μέχρις ότου αναδύθηκε και εδώ η αποκάλυψη -από το έως τώρα σιωπηλό υπουργείο Πολιτισμού- για την μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, στην οποία είχαν χτισθεί χιλιάδες κυβικών σε κτίρια και σε αεροδιαδρόμους, επί χρόνια παρατημένα στη φθορά, όπως επίσης για το όψιμο ενδιαφέρον του ΥΠΟΠΟ για δήθεν διατηρητέα του πρώην αεροδρομίου, κτίρια ολίγων δεκαετιών.

Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να τινάξει στον «αέρα» την παραχώρηση, η οποία έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από σχεδόν δύο μήνες υπεγράφη το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του ανάδοχου επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πριν από ένα μήνα το Ελεγκτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις αλλαγές στη σύμβαση.

ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ, Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Όμως υπήρχε η κρυψίνοια στο παρασκήνιο. Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου, προς τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενημερώνουν πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης».

Επιπλέον, με αυτή την επιστολή ζητούν από όλους τους αποδέκτες- ανάμεσά τους τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομών και Οικονομικών- εντός δύο μηνών τις απόψεις τους, προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Στην επιστολή επισυνάπτεται και τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή». Από αυτό προκύπτει ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει πρακτικά το σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Αρχικά, υπήρχε η πληροφορία ότι το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να δημιουργήσει θέμα, με τον χαρακτηρισμό ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου κτιρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και άλλων λίγων κτιρίων εντός της έκτασης.

Τελικά όμως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, το ζήτημα δεν αφορά λίγα κτίρια, αλλά η κήρυξη μεγάλου μέρους του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Επιπλέον, προκαλεί αίσθηση ότι ανάμεσα στους υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτιρίων χώρους, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και αυτός ακόμα ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.

Ολα αυτά, λιγότερο από δύο μήνες μετά από την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ του ανάδοχου επενδυτικού σχήματος υπό την Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ και ένα μήνα μετά από την έγκριση των αλλαγών στη σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπλέον όμως, αυτή η νέα εξέλιξη, όχι μόνο απειλεί να τινάξει στον αέρα μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και δημιουργεί τον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων από το Δημόσιο για αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη το έργο να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα.

-Πρόβλημα από το υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Οπως γράφει η «Καθημερινή», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ πως μεγάλο μέρος της υπό παραχώρησης έκτασης αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ανάλογα προβλήματα είχαν δημιουργήσει ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, τα οποία ξεπεράστηκαν, όσο και στην έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη.

Με μία ειρωνική ανάρτηση στο Twitter, αλλά και χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την κυβέρνηση σχολίασε ο Αδωνις Γεωργιάδης τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό.

«Πάντως αν ερμηνεύσουμε τον Κριτία του Πλάτωνος, δεν αποκλείεται η Ατλαντίδα να βρίσκεται κάπου μεταξύ πίστας και του κεντρικού κτιρίου... εύγε», έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στον λογαριασμό του, σχολιάζοντας την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει αρχαιολογικό χώρο σχεδόν στο σύνολό της την προς παραχώρηση έκταση.
«Η πρόθεση τους να κηρύξουν ως Αρχαιολογικό Χώρο ακόμη και την πίστα του αεροδρομίου αποδεικνύει πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν», είχε γράψει λίγο νωρίτερα στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης.

Θεοδωράκης: Υπουργοί και ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα για να καθυστερήσει η επένδυση στο Ελληνικό.

Με μία αιχμηρή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης τα εμπόδια που βάζει το υπουργείο Πολιτισμού στην επένδυση στο Ελληνικό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για συνωμοσία υπουργών και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. «Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό», σχολίασε ακόμη, αναφερόμενος σε αντίστοιχα εμπόδια σε άλλες επενδύσεις.
«Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου... Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου... Πέτα καλύτερα η μπάλα στην... αρχαιολογία!», καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Θα τους θυμάστε και από το σχολείο. Είναι αυτοί που όταν έχαναν, έπαιρναν την μπάλα και έφευγαν. Ή την πετούσαν στον δρόμο, να την πατήσει το αυτοκίνητο να τελειώσει άδοξα το ματς. Ή την πήγαιναν στο γραφείο των καθηγητών. «Κύριε - κύριε κάποιος θα χτυπήσει». Τέτοιοι τύποι είναι σήμερα υπουργοί.

Δεν τους άρεσε η απόφαση για την Cosco και προσπάθησαν να την ανατρέψουν εισάγοντας λάθρα στην Βουλή ένα δικό τους κείμενο -ελπίζοντας ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν ελληνικά. Τώρα με το μισό κράτος στις διακοπές θέλουν να ορίσουν ως αρχαιολογική ζώνη το παλιό αεροδρόμιο! Ναι δεν είναι πλάκα. Υπουργοί και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα, για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. Κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό.

Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου ... Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου...

Πέτα καλύτερα τη μπάλα στην... αρχαιολογία!»

Η απάντηση της κυβέρνησης για το Ελληνικό- Πως το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και την υποκριτική τακτική της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις με μοχλό, πάντα οψίμως, τον αρχαιολογικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Ποτέ προηγουμένως μια εγκαίρως...

Για «καταστροφολογικά δημοσιεύματα» κάνει λόγο ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία η Κυβέρνηση διαψεύδει ότι τίθενται εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ως προς το ζήτημα κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά μία ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, το υπουργείο διευκρινίζει ότι αυτό «δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα».

«Η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης δε στρέφεται ενάντια στην επένδυση του Ελληνικού»
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.

«Η αρμόδια διεύθυνση έχει ήδη αποστείλει την τελική εισήγησή της προς τους ενδιαφερόμενους φορείς για χαρακτηρισμό ή μη μόνο των εξής κτηρίων: (α) του κελύφους του αρχικού κτηρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων εξωτερικού), (β) του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού, (γ) του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και (δ) του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ)», διευκρινίζεται.

«Στο επόμενο διάστημα επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης», αναφέρεται στη συνέχεια.

«Η όλη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης», υπογραμμίζει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Κυβέρνηση. Οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν. Και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline