Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  10:23:09

Βαρύς, διπλός πέλεκυς για 900.000 συνταξιούχους. Το Αφορολόγητο και οι νέες περικοπές στις συντάξεις ΤΕΒΕ, Δημοσίου, ΙΚΑ. Κύριο

Απελπιστικά τα νέα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, από το βέβαιο διπλό τσεκούρι που ανακοινώθηκε από δύο αρμόδιους Υπουργούς σε κλειστή ενημέρωση των βουλευτών και Υπουργών των ΑΝ.ΕΛ.

Με αμηχανία και φανερή τη δυσάρεστη θέση τους, επιβεβαίωσαν το διπλό τσεκούρι, παρόντες βουλευτές με πρώτο τον βουλευτή Πειραιώς Δ. Καμμένο, ενώ σχολίασε αρνητικά σοβαρά προβληματισμένος ότι μπορεί και να μην τα ψηφίσει ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Ζουράρις.

Την δραματική ομολογία για τις διπλές μειώσεις σε 900.000 περίπου συνταξιούχους, έγινε στην ενημέρωση που έκαναν σε βουλευτές των ΑΝΕΛ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, για τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα με τους δανειστές.
Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου εμφανίστηκαν ωστόσο αισιόδοξοι για το κλείσιμο του SLA (staff level agreement) την ερχόμενη Παρασκευή και συμφωνία στο Eurogroup της 7 Απριλίου και το τελικό πακέτο σε έκτακτη συνεδρίαση πριν την 22α Μαΐου.

Οπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί στα επίπεδα των 5.900 - 6.000 ευρώ.
Αναφορικά με τις συντάξεις φέρονται να τόνισαν ότι γίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «τσεκούρι» στις συντάξεις αναμένεται να αγγίξει περί τους 900.000 συνταξιούχους.

Στο ζήτημα των εργασιακών τονίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ». Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν πάντως, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Οι δύο υπουργοί εκτιμούν επίσης ότι η συμφωνία θα προβλέπει διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, με την ελπίδα το θέμα να επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Εκτιμούν επίσης ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γ. Ντάισελμπλουμ για έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου.

Η Αθήνα ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με δάνειο, εκτιμάται ωστόσο ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου.
«Πάγωσαν» οι βουλευτές των ΑΝΕΛ με τις διπλές περικοπές που τους ανακοίνωσαν.

Αφορολόγητο και συντάξεις

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η επικείμενη συμφωνία οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 με 6.000 ευρώ, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για το ζήτημα των συντάξεων, όπου -όπως είπαν οι υπουργοί- «δίνεται αγώνας ώστε οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020». Σε κάθε περίπτωση πάντως οι μειώσεις στις συντάξεις θα αφορούν σε περίπου 900.000 από το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν τις συντάξεις των ασφαλισμένων του πρώην ΤΕΒΕ και ακολουθούν οι συντάξεις του Δημοσίου και του ΙΚΑ.

Τα πλεονάσματα και το ΔΝΤ

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, οι δύο υπουργοί εκτιμούν πως η συμφωνία θα προβλέπει διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018, με την ελπίδα το θέμα να επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Μάλιστα εκτίμηση της Αθήνας είναι πως «κλείδωσε» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση και στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου θα αποτυπωθούν με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς πλέον έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Τα εργασιακά

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδει η ελληνική πλευρά και στα εργασιακά, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ακραίες απαιτήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ». Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν πάντως, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση και παρότι αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά στο συγκεκριμένο πεδίο, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή.

Τα αντίμετρα

Με το γνωστό επιχείρημα περί «μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος» και εκτενή αναφορά στα αντίμετρα που θα ισοφαρίσουν τα νέα σκληρά μέτρα, οι υπουργοί επιχείρησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των βουλευτών.

Μεταξύ άλλων, στο πακέτο αντίμετρων που συζητούνται, περιλαμβάνεται:

• η μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα
• η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%
• η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ
• η διάθεση 200 εκατομμυρίων ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου
• η είσοδος 120 χιλιάδων παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κοινωνικά κριτήρια
• η πρόβλεψη 400-450 εκατομμυρίων ευρώ για επίδομα σε πρώτο και δεύτερο τέκνο
• η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
• η μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα
• η διάθεση 400 εκατομμυρίων ευρώ για ανάπτυξη
• απασχόληση

Εξαγγελίες στα χαρτιά και αβέβαιες για τα επόμενα χρόνια,ενώ οι περικοπές και η μείωση του Αφορολόγητου από τα 8600 ευρώ το χρόνο στα 6000 περίπου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline