Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020  03:03:36

Τα φέσια ξεπέρασαν τα 3 δις, ευρώ. Oλο και χειρότερος κακοπληρωτής το Κράτος ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για να δείξει ..πλεόνασμα. «Δεν πληρώνω» σε προμηθευτές, κατασκευαστές, εξαγωγείς, συνταξιούχους σε μακρά αναμονή. Κύριο

Διογκώνονται συνεχώς τα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους προμηθευτές φαρμάκων, τροφίμων, σκευών νοσοκομειακού υλικού.

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» προς τους ιδιώτες τον Αύγουστο, από ένα Κράτος σκληρό και αδίστακτο σε όποιον του χρωστάει φόρους, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ με βαριές κυρώσεις και πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους..

Σύμφωνα με στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τον Αύγουστο οι κρατικοί φορείς χρωστούσαν συνολικά 3,036 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. αφορούσαν ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων, ενώ εκκρεμούσε να δοθούν και άλλα 1,062 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο, όπου χρωστούσε 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. οι κρατικοί φορείς και άλλα 790 για εκκρεμείς επιστροφές φόρου).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τον Αύγουστο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές «υπερτερούν» και πάλι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία ανήλθαν σε 876 εκατ. ευρώ, από 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
-Διογκώνονται συνεχώς τα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους προμηθευτές κάθε είδους.

Ένα ακόμα δείγμα κακοδιοίκησης από δίδυμο διαρκούς αποτυχίας στον χώρο της Υγείας Α.. Ξανθού και Π.Πολάκη, με πολλαπλό ξεχαρβάλωμα διοικητικό, οικονομικό, επιστημονικό, νοσηλευτικό σε πολλά νοσοκομεία, όπως το μαρτυρούν πλήθος καταγγελιών από σωματεία εργαζομένων και την ΠΟΕΔΗΝ. Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο καταγγέλλουν ότι βρίσκονται οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων - Χαρακτηριστικά στον «Ευαγγελισμό» το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τα χρέη να αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ

Με συνέπεια να βρίσκονται, όπως καταγγέλλουν, σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς διογκώνονται συνεχώς τα χρόνια χρέη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τις εταιρείες. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα Νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά, ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, με άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων, ενώ διαβεβαιώνουν τους προμηθευτές ότι θα επακολουθήσει άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και την αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν.

Όπως όμως σημειώνει ο ΣΕΙΒ, με ευθύνη των Νοσοκομείων, οι διαδικασίες για την ανάληψη των υποχρεώσεών τους δεν υλοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε δεν τηρείται και η δέσμευσή τους για αποπληρωμή των οφειλόμενων.

Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση όπως αναφέρουν είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, «Ο Ευαγγελισμός», όπου το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με δυσβάστακτες συνέπειες για τους προμηθευτές, αφού το σύνολο των χρεών του από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι υπερβαίνει το ποσό των25 εκατ. Ευρώ. Εγκαλούν μάλιστα τη διοίκηση ότι από τα τέλη του 2015 δεν έχει προβεί σε καμία από τις ενέργειες για την υλοποίηση των διαδικασιών, που ούτως ή άλλως έπρεπε εξαρχής να έχουν τηρηθεί.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, «είναι δυσβάστακτο πλέον το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι εταιρείες για την προμήθεια των Νοσοκομείων. Το ήδη δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών, λόγω των ανεξόφλητων χρεών, έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την έκδοση των τιμολογίων αφού, πέραν των άλλων, με το πρόσχημα της πληρωμής τους, υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν και τον αντίστοιχο ΦΠΑ επί της αξίας των τιμολογίων καθώς και τον αναλογούντα σε αυτό φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης. Τα Μέλη μας αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα προϊόντα που παρέχουν αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή. Παράλληλα όμως είναι επιτακτικό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμ ε τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και τον Έλληνα ασθενή, να επιβιώσουμε κι εμείς. Όπως έχουμε αποδείξει επί σειρά ετών, μέλημά μας είναι να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας, όμως επιβάλλεται και είναι στην απόλυτη ευθύνη των Νοσοκομείων, να αποπληρώσουν άμεσα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια των ιατρικών υλικών».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline