Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  17:42:45

Πάντα πρυτανείο εκλεκτών το Δημόσιο

Ο καλύτερος εργοδότης καταδεικνύεται το Δημόσιο για τους συμβασιούχους και τους μετακλητούς του υπαλλήλους, και μάλιστα εν μέσω κρίσης (2014-2017), καθώς προχώρησε σε σημαντική αύξηση του μέσου μισθού κατά 16,7%.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για το σύνολο των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα, όπου ο μέσος μισθός παρουσίασε μείωση κατά περίπου 3%, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ. Τα στοιχεία ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας η Τράπεζα της Ελλάδος και δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. Δείχνουν δε ότι, στο Δημόσιο, στους εργαζομένους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου ή ορισμένου χρόνου - μετακλητοί) δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις, με αποτέλεσμα ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.502 ευρώ το 2017 αντί 1.286,6 ευρώ το 2014.

Στον αντίποδα και σύμφωνα με την ειδική μελέτη του ΣΕΒ που εκπονήθηκε με στόχο να καταδείξει τον κίνδυνο εγκλωβισμού της οικονομίας σε περιβάλλον περιορισμένης παραγωγικότητας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών, φαίνεται ότι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα ο μέσος μισθός από 1.011,2 ευρώ τον μήνα το 2014 διαμορφώθηκε σε 982,4 ευρώ το 2017 (μείωση 2,9%).

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί βιώσιμη αύξηση μισθών είναι αυτή να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών και στον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες τεχνολογίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline