Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  06:50:46

Και νέα κονδύλια για επιδόματα τον Μάιο

Θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες με αποζημιώσεις των 800 ευρώ και τον μήνα Μάιο. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις τις οποίες υλοποιούμε ή θα τις υλοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή τις επόμενες 5 με 10 μέρες».

«Όλοι οι κλάδοι αυτοί έχουν υπαχθεί ούτως ή άλλως στις κεντρικές ρυθμίσεις της πολιτείας άρα υπάρχουν οι ωφέλειες της πολιτείας σε αυτούς τους κλάδους χρειάζεται όμως και πιο στοχευμένη πολιτική για πλήττονται ιδιαίτερα. Οι κλάδοι αυτοί είναι η ναυτιλία, οι αερομεταφορές, η ακτοπλοΐα, οι ιδιωτική υγεία στο κομμάτι που έχει γίνει πιθανόν επίσχεση, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του υπερταμείου, πρωτογενής τομέας και προφανώς τουρισμός», εξήγησε ο υπουργός. «Σας ανέδειξα συγκεκριμένους τομείς πάνω στους οποίους η ελληνική πολιτεία θα έρθει να πάρει συμπληρωματικά μέτρα τις αμέσως προσεχείς ημέρες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε τις τελευταίες 10 μέρες και υλοποιείται από σήμερα και μέχρι αρχές Μαΐου 10 δις. Υπάρχει η επιστρεπτέα προκαταβολή που τρέχει μέχρι 21 Απριλίου, 1 δις € για επιχειρήσεις μέχρι 500 εργαζόμενους. 1€ δις άμεσα τον Απρίλιο και πιθανόν το σχήμα να επαναληφθεί το Μάιο χωρίς τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος. Είναι περίπου 82 χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα, 1 δις € εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή μέσα στον Απρίλιο αρχές Μαΐου θα γίνει εκταμίευση.

Αυτό είναι το πρώτο, δεύτερον εγκρίθηκε πάλι από την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 2 δις € που αφορά εγγυημένα σχήματα, εγγυοδοτικά σχήματα, σχήματα που τρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης με το τραπεζικό σύστημα για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με μόχλευση εκεί θα φτάσουμε τα 7 δις €. Θα αρχίσει τέλος Απρίλιου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο ακολουθώντας τους βηματισμούς της ελληνικής πολιτεία σε ότι αφορά την μετα-κορωνοϊό εποχή . Και τρίτον ξεκινάει αύριο το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου για τρεις αρχικά μήνες που και αυτό ενεκρίθη από την ευρωπαϊκή επιτροπή προχθές. Αυτά τα τρία αφορούν ρευστότητα των επιχειρήσεων αθροίσματος 10 δις € για τη ρευστότητα τους το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αυτή τη νέα πραγματικότητα την έχουμε θέσει στους θεσμούς και ζητούμε τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει το κυβερνητικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ όπως ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Ιούλιο του '19 μέχρι τον Φεβρουάριο του '20 απεδείχθη ότι ήταν ορθό άρα εκείνο το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε για οκτώ μήνες με επιτυχία στο πεδίο της οικονομία θα συνεχίσουμε να το υλοποιούμε με μικρότερη ένταση μέσα στην κορωνοιό εποχή και με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην μετα-κορωνοϊό εποχή».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Το γεγονός ότι πράγματι έχουν αλλάξει οι δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, εμείς θέλαμε να μειώσουμε φόρους τώρα και κάνουμε αυξήσεις δαπανών γιατί αυτό επιτάσσει η τρέχουσα πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα με την πρώτη ευκαιρία θα συνεχίσουμε την ορθή επιλογή της μείωσης φόρων γιατί αυτή είναι η σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση. Δεύτερον, διαρθρωτικές αλλαγές.

Το γεγονός ότι περνάμε αυτή τη δημοσιονομική κρίση έχει δυσκολέψει κάποιες επιλογές και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ορισμένες εκ των οποίων προέρχονταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση του 30% του αεροδρομίου Αθηνών που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και εμείς προχωρήσαμε πάρα πολύ, δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή γιατί έχουν αλλάξει πολύ οι όροι στο αεροδρόμιο Αθηνών, αλλά άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο υπερταμείο ή στο ΤΑΙΠΕΔ και είχαμε δρομολογήσει για να προχωρήσουμε όπως είναι τα περιφερειακά λιμάνια, τα προχωράμε. Η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί που δεν έχουν δημιουργηθεί έντονα προβλήματα από την υγειονομική κρίση.

Την επόμενη μέρα θα πρέπει να τρέξουν ακόμα περισσότερο οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και τρίτον, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την τρέχουσα συγκυρία και την εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει ζητούμενα που είχε η χώρα όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει πολύ πιο ισχυρούς εκμεταλλευόμενοι την τρέχουσα συγκυρία έτσι ώστε πάνω σε αυτά να χτίσουμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline