Σάββατο 27 Απριλίου 2024  07:21:17

Ελληνική πρωτιά στον τομέα των θαλαμηγών

Πέραν των αγοραπωλησιών, η Ελλάδα διαπρέπει και στις ναυλώσεις αλλά και στις προτιμήσεις των ναυλωτών ως προορισμός: η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής τον υψηλότερο αριθμό ναυλώσεων θαλαμηγών μήκους άνω των 20 μέτρων σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους προορισμούς διεθνώς για το καλοκαίρι του 2022, με επιβεβαιωμένες κρατήσεις σχεδόν στα δύο τρίτα του διαθέσιμου στόλου, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Η καλοκαιρινή σεζόν του 2022 έχει ξεκινήσει δυνατά παγκοσμίως, με πολλές επιβεβαιωμένες κρατήσεις. Η δυνατότητα να ναυλώσουν οι πελάτες σκάφη με πλήρως εμβολιασμένα πληρώματα, το ενδιαφέρον για εξερεύνηση καινούργιων περιοχών και η αναμενόμενη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της νέας σεζόν, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια, αφού το 2021 παρέμεινε για δεύτερη χρονιά ο νούμερο ένα προορισμός για ναυλώσεις σκαφών παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 24% επί του συνόλου των εβδομάδων κρατήσεων. Η ζήτηση υπερέβη την προσφορά και η Ελλάδα ξεπέρασε τη Γαλλία (19%) και την Ιταλία (17%), που παραδοσιακά αποτελούν τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της International Yacht Company (IYC).

8.538 superyachts

Πλέον υπάρχουν 8.538 superyachts (θαλαμηγοί άνω των 30 μέτρων) στον κόσμο και περίπου 350 από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον, δε, ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πολύ μεγάλων σκαφών αναψυχής (μήκους άνω των 40 μέτρων) παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, από τα σχεδόν 4.795 τέτοια γιοτ στον κόσμο, τα 407 ανήκουν σε πολίτες των ΗΠΑ, που έχουν τα περισσότερα, με τους Ρώσους να ακολουθούν (168) και στην τρίτη θέση είναι οι Ελληνες (107). Τα μεγέθη αυτά έχουν βεβαίως αυξηθεί περαιτέρω έκτοτε, όπως προαναφέρθηκε, με τους Ελληνες να εκτιμάται πως έχουν πλησιάσει τα 150 τέτοια γιοτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η ανάλυση περιλάβει και λίγο μικρότερα σκάφη, από 24 μέτρα και άνω, τότε οι πωλήσεις γιοτ παγκοσμίως ξεπέρασαν πέρυσι τα 1.120 σκάφη. To 2021 έκλεισε, έτσι, με άνοδο της τάξεως του 40% σε σύγκριση με το 2020 και στο +50% σε σύγκριση με το 2019 (πάντα για 24 μέτρα και άνω).
Λείπουν μαρίνες με υποδομές για ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών
Οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές για τον ελλιμενισμό των ολοένα και αυξανόμενων αλλά και μεγαλύτερων σκαφών αναψυχής που συρρέουν στην Ελλάδα από Ελληνες ή ξένους ιδιοκτήτες και ναυλωτές, έχουν οδηγήσει και σε επιτάχυνση του προγράμματος αξιοποίησης των μαρινών που βρίσκονται ακόμα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline