Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  12:51:32

Χρ.Σταϊκούρας: Παράθυρο για νέα αύξηση μισθών τους επόμενους μήνες

«Αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος, είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως πράττουμε μέχρι τώρα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τα 600 εκατ. ευρώ από την φορολογία των δυιλιστηρίων.

«Παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών στην περίπτωση που προκύψει δημοσιονομικός χώρος άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενώ αναφορικά με τους μισθούς, υπογράμμισε ότι στόχος της επόμενης τετραετίας είναι η αύξηση στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ως το βράδυ της Τετάρτης θα καταβληθούν συνολικά 700 εκατ. ευρώ στους Έλληνες πολίτες, ενώ όπως είπε αύριο ψηφίζεται και η διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων η οποία επιτρέπει την εφαρμογή του market pass.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων υπέρ των πολιτών. «Αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος, είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως πράττουμε μέχρι τώρα» διευκρίνισε.

«Σήμερα και αύριο θα πιστωθεί σε 2,4 εκατ. πολίτες η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ, η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας, αυτό το μέτρο είναι 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε 865.000 συμπατριώτες που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αύριο θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ από τα 300 εκατ. που είναι συνολικά το επίδομα – αν έχουν δηλώσει iban. Εκτιμώ ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα έχουν πιστωθεί 700 εκατ. στο πορτοφόλι του πολίτη για το δύσκολο προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα, έχουμε την παράταση των τελών κυκλοφορίας για δυο μήνες και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 15 λεπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Market pass

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός, σήμερα έρχεται στη Βουλή, και ψηφίζεται αύριο, η διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων. «Παρότι ο κ. Τσίπρας το Σάββατο είπε ότι δεν θα τη φέρουμε μέχρι τις εκλογές... Στα δύο άρθρα (της ρύθμισης) το πρώτο είναι η φορολόγηση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Εκτιμούμε ότι η φορολόγηση των διυλιστηρίων θα φέρει 650 εκατ. ευρώ, τα οποία επιστρέφουν στην κοινωνία στο σύνολο τους. Το μέτρο (market pass) αφορά 3,2 εκατ. από τα 4,1 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή το 80% της κοινωνίας και τη μεσαία τάξη. Aφορά όλα τα προϊόντα από τις κατηγορίες που έχουμε αναπτύξει, όχι μόνο τα τρόφιμα, και η πρώτη καταβολή θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου και μετά στις αρχές κάθε μήνα» ανέφερε ο υπουργός.

Αύξηση μισθών

Στους μισθούς υπενθύμισε ο ΥΠΟΙΚ, κάναμε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, πλέον έχουμε τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, και ερχόμαστε να κάνουμε τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού. Στόχος της επόμενης τετραετίας είναι η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υπογράμμισε.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώτες κινήσεις των τραπεζών σε δάνεια, προμήθειες και επιτόκια καταθέσεων. «Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα βήματα» ξεκαθάρισε πάντως.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μόνο η ελληνική και η ισπανική κυβέρνηση έχουν πιέσει σημαντικά το τραπεζικό σύστημα να παρέμβει για τα δάνεια, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις προμήθειες και την Παρασκευή δυο τράπεζες, μια συστημική και μια μη συστημική, το έπραξαν, με μείωση από 20% έως 50%, ενώ υπήρξε και δέσμευση για αύξηση επιτοκίου καταθέσεων και μια το πράττει από αυτή την εβδομάδα, ενώ και ο εξωδικαστικός μηχανισμός πάει πολύ καλύτερα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline